Ринок праці 2015: чого чекати українцям

Читать на русском

За умови, що економіка залишиться на сьогоднішньому рівні, відбуватиметься скорочення робочих місць.

Також буде спостерігатися і зниження зарплат. Галузь, яка може не перейматись і вистоїть у 2015-му, - сільське господарство. Про це повідомив економіст Олександр Охрименко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Вести». За словами експерта, якщо в цьому році реальний рівень безробіття - вище 20%, то в наступному він може досягти 40%.

Зарплати стануть масово платити в конвертах і можуть регулярно недоплачувати. Це призведе до зниження платоспроможності населення. Тобто, слідом за скороченням офісного персоналу підуть скорочення в сфері обслуговування, каже експерт.

Перше півріччя 2015-го буде відносно стабільним, це забезпечать іноземні компанії. До середини літа-осені можуть почати залишати ринок зарубіжні компанії. Це ще більше посилить ситуацію.

«Єдиним виходом для населення буде трудова міграція за кордон. Тому що в найближчі 3-5 років роботи в Україні не буде», - зазначає Охріменко.

Однак якщо вдасться провести радикальні реформи в короткі терміни, Україна стане цікавою для інвесторів, і ринок праці почне зростати.

Найбільш оперативно на поліпшення економічної ситуації відреагує сфера послуг і продажів. З мінімальним запізненням відреагує виробництво. Після цього, через квартал-другий, зросте попит на офісний персонал, який обслуговує виробництво і торгівлю - юристів, економістів, секретарів і т. д.

Читайте також: Бюджет України на 2015 рік: прийняти не можна відмовитися

Конкуренція за персонал спровокує зростання бонусів для співробітників, відновлення преміювання. Може початися навіть зростання окладів. І до кінця року ринок праці може вийти на докризовий рівень.

Статті по темі:

Курс гривні до долара: чи варто чекати стабілізації?

Програма уряду Яценюка: коли дихати стане платно?

Що подорожчає в новому році через курс? Думка експерта

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: