Курс гривні до долара: чи варто чекати стабілізації?

Читать на русском

Долар по 21 гривні – це не страшний сон українця. Сьогодні це реальна вартість 1 долара на чорному ринку: тільки тут ще можна купити валюту.

Грудень виявився справжньою катастрофою для національної валюти: офіційний курс гривні вкотре оновив свій історичний мінімум. Сьогодні, 16 грудня, курс гривні по відношенню до долара США склав 15,773905 грн/$. І хоча це незначне падіння з часів попереднього історичного мінімуму, зафіксованого 11 грудня, все ж помітна істотна відмінність. Минулого четверга Національний банк України встановив курс на рівні 15,7714 грн/$. І якщо офіційні соті частки – невелика зміна за 5 днів, то на міжбанківському валютному ринку курс обвалився на цілих 19 копійок за цей період – з 16,29 до 16,48 грн/$.

Така стійка тенденція до ослаблення гривні говорить про одне – економіка продовжує падати галопуючими темпами, а війна все більше впливає на фінансове життя країни.

«Позитивних змін поки чекати не варто, адже економічна і політична ситуація продовжують ускладнювати повернення валютного ринку. Тенденції чорного ринку наближаються до того, що курс долара може бути в коридорі від 20 до 24 гривень. Питання тільки в часі – чи відбудеться це до Нового року, чи після», – прокоментував «Слову і Ділу» валютну ситуацію економічний експерт Андрій Новак.

Читайте також: Програма уряду Яценюка: коли дихати стане платно?

Правда, навіть за курсом 16,5 грн/долар купити валюту українцям не вдасться: в обмінниках її як і раніше немає. Саме це і сприяє скаженому зростанню чорного ринку, де долари не виглядають чимось міфічним. Там ситуація з валютним курсом змінюється кілька разів на день. Якщо ще вранці на всім відомому «лівобережному ринку» можна було купити долар за 20,50 грн, то вже до обіду ситуація кардинально змінилася – «офіційний чорний курс» зріс до 21 грн/$.

Схоже, київські «міняйли» вирішили жити за курсом Донбасу. На території Донецька, окупованого бойовиками за долар просять 21 гривню. Ще більш неоднозначна ситуація склалася в Харкові: один американський долар у нелегальних «чейнджерів» сьогодні обходився в 23 гривні.

У той же час експерти прогнозують, що такі суми на «зелені» можуть віддаватися вже і на міжбанку. Адже на «сірому» (договірному) міжбанківському ринку обвалилися і обсяги угод. На сьогоднішніх торгах здійснювалися тільки одиничні купівлі валюти, і ті – в районі 19 гривень за долар. Але і це є спекуляцією, в яку, по правді кажучи, повинен втрутитися державний регулятор. Фінансисти сподіваються, що НБУ найближчим часом втрутиться в «договірний» міжбанк, адже за таким курсом ніхто з них працювати не хоче. Втім, український народ колись вже понадіявся...

Ускладнюється ситуація тим, що в Україні досі не прийнято Держбюджет на 2015 рік. З чуток, в його проект закладається курс 22 грн/дол.,а це означає, що в найближчому часі стабілізації валюти, яку так обіцяє все ще глава НБУ Валерія Гонтарєва очікувати не варто. Адже такий курс впливає на суми, які закладаються на обслуговування зовнішнього боргу, ціну газу, «комуналку», а також на імпортні товари.

Читайте також: Бюджет України на 2015 рік: прийняти не можна відмовитися

«Очевидно, що в гривнях на чверть подорожчає газ, що імпортується, пропорційно йому – «комуналка», а от ціни на товари та послуги відрегулює ринок. Складно прогнозувати ціну на бензин (його імпортують 80% споживання) і пов'язаного з ним зростання вартості проїзду, перевезень вантажів, адже нафту зараз дешевшає. Транспортна складова в ціні товарів і послуг зараз – 15-20%, в автоперевезеннях – до 50%. Тобто, подорожчання бензину на 25% підніме вартість, наприклад, молока на 50-60 коп./л, проїзду в маршрутці на 1 грн», – підсумовує ситуацію аналітик МЦПД Олександр Жолудь.

Прогнози експертів кажуть, що переломити ситуацію все ж можна, але тільки за допомогою реальних реформ і змін, а не красивих промов нового уряду Яценюка.

А поки українці будуть продовжувати спостерігати гнітючі графіки обвалу національної валюти, економіки, і невпинний ріст цін.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

***

Точка зору редакції «Слово і Діло» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: