Програма уряду Яценюка: коли дихати стане платно?

Читать на русском

Кабінет міністрів вніс у Верховну Раду програму діяльності уряду. Відповідний проект постанови № 1330 опубліковано на сайті парламенту. Станом на 14.30 текст проекту ще відсутній. Але вчора від Арсенія Яценюка ми і так все почули. Відкриваючи засідання уряду у вівторок прем'єр заявив, що «наша кінцева мета – це членство України в ЄС». Але що саме мав на увазі Арсеній Петрович, говорячи про європейськість?

У мільярдерів-олігархів усе в порядку

Експерти побачили у плані Кабміну багато підводних каменів. Наприклад, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що запропоновані напрями економії бюджету не враховують потреб розвитку країни, а навпаки – гальмують, унеможливлюють розвиток. Хоча б тому, що по сферам, які потребують підтримки «пройшлися ножицями» – постраждали освіта, наука, медицина, культура. «Невже Україні не потрібні здорові, освічені, розумні, культурні люди, сучасні університети і дослідницькі лабораторії, проривні технології?», – задається риторичним питання він, – «головне в урядовому документі, що уся ця економія – за рахунок громадян. А у мільярдерів-олігархів усе в порядку».

Але є у програмі уряду і цілком логічні та правильні пункти, такі як скорочення витрат, держструктур, чиновників, оптимізування соціальної допомоги і, на перший погляд, скорочення кількості податків.

Хто заплатить за удачу?

Відповідно до законопроекту, уряд пропонує скоротити кількість податків з 22 нині діючих до 9. Відміниться збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, цільова надбавка на природний газ, рентна плата за транспортування нафти і газу, туристичний збір, збір на виноградарство, садівництво та хмелярство.

У той же час звичний усім акциз доповниться ще й податком на розкіш: збором за реєстрацію першого транспортного засобу, екологічним податком на паливо та збором за електроенергію.

Розширяться екологічний податок та рентні платежі, податок на нерухоме майно (об'єднає також податок на землю) та єдиний податок (в категорію якого перекладається фіксований сільгоспподаток). Реформується фонд оплати праці. «Ми приймаємо рішення про зменшення з 41% на 15% сплати єдиного соціального внеску із заробітної плати, яка вище двох мінімалок», - сказав Яценюк.

Але найбільше навовведення – тотальний контроль за витратами громадян.

На перший-другий – відзвітуй!

До 1 жовтня 2015 року, згідно із законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів (щодо податкової реформи)», українці повинні відзвітувати про зароблене, в тому числі і незаконним шляхом. Це і стане «нульовою» декларацією, де без пояснення походження пожитків можна задекларувати гроші та «заводи, газети, пароходи». Якщо активи добровільно не декларуються, то розраховувати і питати з вас податкова буде по базовій ставці – 200 000 грн.

Після узгодження доходів одноразової реєстрації майна доведеться щорічно звітувати про доходи та видатки. Саме за різницю між першими і другими пропонується додатково сплачувати 30% від суми.

В українських реаліях це означає, що усім українцям пропонують пройти «атракціон черга» з «заохоченнями» за затримки. Звичайно ж, я маю на увазі штрафи, пені, перевірки, домашні «маскі-шоу» та арешти майна.

«Уявіть собі, що ви перебуваєте в українській податковій, яка ніколи не відрізнялася повороткістю. Це шалені черги, з незрозумілою подачею документів і так далі», – наголошує виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, розуміючи, що навряд чи податківці стануть приймати декларації поштою або в електронному вигляді, незважаючи на старанне копіювання досвіду Internal Revenue Service США (податкове відомство, яке стежить за витратами і доходами громадян).

На його погляд, без судової реформи проводити амністію капіталів – безглуздо. «Без якісної судової системи «світити» гроші перед урядом ніхто поспішати не стане. Єдина категорія, яка буде бігти попереду паровоза – це чиновники, які поспішать задекларувати активи, і таким чином виведуть себе з-під дії законів про боротьбу з корупцією».

Усі під контролем

Експерт Реанімаційного пакету реформ з податкової реформи Ілля Несходовський в коментарі «Слову і Ділу» зауважив, що введення 30% податку призведе до того, що, враховуючи курс долара, додатково оподатковуватися може навіть холодильник чи мобільний телефон.

«У новий 30% податок закладений механізм, завдяки якому всі покупки, які перевищують вартість 13 тисяч гривень, або ж 10 мінімальних заробітних плат, повинні бути оподатковані та задекларовані. Контролюватись це буде наступним чином: покупець повинен надати паспорт та ідентифікаційний номер, а підприємство, яке здійснює такий продаж, повинно повідомити податкову про таку покупку. Після того, як за рік буде подано річну декларацію, що підтверджує суму доходів, буде співставлення суми доходів та витрат. В результаті сума витрат, що перевищує прибуток, буде оподатковуватись за подвійною ставкою», - пояснює спеціаліст.

Для прикладу Несходовський приводить наступний розрахунок (на прикладі покупки в 100 тис. грн): зарплата покупця – 3000 грн на місяць, річний дохід – 36 000 грн, покупка –100 тис. грн, різниця – 100 тис. грн - 36 тис. грн = 64 тис. грн.

Тобто, якщо особа не зможе довести легітимність цих 64 тис. грн, їй доведеться сплатити з них 30% податку – 19 200 грн. Таким чином, купівля товару вартістю 100 тис. грн обійдеться українцю в 119,2 тис. грн.

До того ж, Ілля Несходовський наголошує, що «податківці все одно не зможуть проконтролювати всіх, тоді це оподаткування перейде в ступінь вибірковості і буде розцінено як елемент корупції.

А от Олег Устенко пропонує спробувати новий податок, для початку, на держслужбовцях.

«30% податок перш за все потрібно апробувати на держслужбовцях і тих, хто зайнятий у державному секторі економіки. Тому що, по-перше, там ці процеси досить легко відстежити, а по-друге, в країні дуже багато корупційних каналів. Враховуючи те, що влада оголошувала про боротьбу з корупцією, чому б насамперед не почати з самих себе?», – справедливо натякає експерт.

Крім того, військовий збір (1,5% з доходів фіз.осіб) продовжують ще на рік. У чотири рази збільшується збір на обов'язкове пенсійне страхування при купівлі валюти – до 2% для фіз.осіб. «Спрощенці» повинні будуть придбати реєстратори розрахункових операцій з 1 липня 2015 року... І це на фоні підняття тарифів ЖКХ та введення страхової медицини.

Добре хоч держстандарти нові впровадять та переіменують міліцію в поліцію.

До речі, коли почнемо платити за повітря?

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

***

Точка зору редакції «Слово і Діло» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: