Дві третини правоохоронців не знали, як реагувати на виборчі порушення

Читать на русском

Дві третини працівників МВС до парламентських виборів 2014 року не брали участь у тренінгах з питань їх ролі у виборчому процесі.

Така інформація була оголошена у ході круглого столу «Роль працівників органів внутрішніх справ у виборчому процесі», організованого КВУ за підтримки Міжнародної фундації виборчих ініціатив і агентства США з міжнародного розвитку, передає кореспондент «Слова і Діла».

«За результатами виборів 2014 року порушено 432 кримінальні справи. Більша частина з яких за підкуп. 21 особа притягнута до кримінальної відповідальності», - заявив заступник голови департаменту громадської безпеки МВС Ігор Шашкін.

За його інформацією, працівниками Міністерства внутрішніх справ було складено 1400 адміністративних протоколів за фактом порушення законодавства виборчого процесу, але всього по 423 були прийняті рішення судами.

Така ситуація, за словами Шашкіна, склалася через те, що по більшості справ суди гальмують процеси, а судді не вбачають факту адміністративного порушення.

Як зазначила заступник генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник, у виборчому процесі взяли участь 60 тис. міліціонерів, які раніше не мали змоги відвідати спеціальні тренінги, бо громадські ініціативи їх не проводили, а отже не знали своєї ролі на виборах.

Тому КВУ виступає із пропозицією створити методологічну раду, в яку війдуть експерти, представники МВС і ЦВК, яка б випрацьовувала рекомендації для правоохоронних органів в частині реагування по нормам закону на правопорушення, проводила навчання і забезпечила онлайн-консультації для слідчих, що займаються правопорушеннями законодавства під час виборів.

Крім того, Комітетом виборців був створений «посібник для працівників органів внутрішніх справ на позачергових виборах депутатів 26 жовтня 2014 року».

Читайте також: У політичних сил немає чіткого бачення глибинних реформ - Кошель

Нагадаємо, позачергові вибори у Верховну Раду відбулися 26 жовтня 2014 року. Найбільше голосів отримала партія «Народний Фронт», набравши 22,14% підтримки громадян. На другому місці «Блок Петра Порошенко» – 21,82%, на третьому – «Самопоміч» з результатом 10,97%. Також до нового парламенту пройшли партії «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка» і «Батьківшина».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: