Українська влада не поспішає повертати награбоване Януковичем і «сім'єю»

Читать на русском

Незважаючи на неодноразові заяви українських політиків про повернення в Україну незаконно виведених попередньою владою мільярдів доларів, далі обіцянок справа не просунулася.

Як відомо, близько $100 млрд було вивезено за кордон оточенням екс-президента України Віктора Януковича. Таку цифру озвучив 19 травня міністр юстиції Павло Петренко. За словами міністра, розкрадання державних коштів здійснювалося на всіх рівнях, а в корупційних схемах було задіяно 12 профільних міністерств.

Разом з тим колишній в. о. генпрокурора Олег Махніцький в інтерв'ю виданню Financial Times розповів, що екс-президент, разом з іншими високопоставленими чиновниками, тільки в Російську Федерацію вивезли не менше третини озвученої Петренком цифри - $32 млрд готівкою. Махніцький також запевнив, що вважає своїм обов'язком вжити необхідних заходів до пошуку, арешту та поверненню в Україну коштів, якими незаконно заволоділо колишнє керівництво країни.

Заарештувати і повернути Україну незаконно відчужену власність і кошти державного бюджету, які корупційним шляхом були виведені за кордон також обіцяла Юлія Тимошенко. Відзначимо, що ця обіцянка Юлії Володимирівни була в її програмі на виборах Президента України.

Чи варто говорити про те, що жодна з подібних обіцянок не була виконана?

Наприкінці квітня в Лондоні відбулася спеціальна зустріч з повернення активів України, вкрадених і вивезених за кордон.

«З нашими європейськими та американськими партнерами 29-30 квітня обговорили широку зустріч у Лондоні - за участю спеців і високим рівнем представництва. Розраховую на високу результативність зустрічі, адже мова йде про мільярди», - повідомив тоді оптимістичну новину міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Водночас 7 травня стала відомо, що при Кабінеті міністрів планується створити Міжвідомчу комісію з повернення державі коштів, отриманих та виведених за кордон внаслідок корупції.

Основним завданням групи, як стверджували в Адміністрації Президента (створення зазначеної комісії було ініційовано АП), було повернення в Україну грошей, вкрадених колишнім президентом України Віктором Януковичем і його оточенням.

Однак після президентських виборів питання повернення десятків мільярдів державних коштів майже зійшло нанівець, а далі гучних обіцянок справа не просунулася.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: