Вересневі невдачі Едуарда Ставицького

Читать на русском

За підсумками вересня місяця поточного року п’ять обіцянок міністра енергетики Едуарда Ставицького отримали статус «Не виконано». Про це повідомляє проект «Слово і діло».

Зазначимо, що невиконані обіцянки очільника Міненергетики стосувалися його намірів щодо диверсифікації поставок газу до України та збільшення обсягів власного видобутку блакитного палива.

Розробка покладів сланцевого газу на Олеській площі

Тема розробки покладів сланцевого газу в Україні обговорюється активно й на найвищому рівні. Однак справа підписання конкретних договорів просувається повільно, адже супротивників даного напрямку забезпечення власних газових потреб немало.

Так, попри запевнення Едуарда Ставицького стосовно того, що вже у вересні Львівська та Івано-Франківська обласні ради схвалять договір уряду з компанією Chevron щодо розробки Олеської площі, обіцянку не було виконано.

Впродовж вересня 2013 року лише Івано-Франківська облрада погодила угоду про розробку Олеської площі. Зокрема, за відповідне рішення 20 вересня проголосували 62 зі 114 депутатів. Разом із тим, Львівська облрада не розглядала зазначену угоду на пленарному засіданні, яке відбулось 17 вересня. Інших засідань облрада у вересні не проводила.

На переконання більшості депутатів Львіської облради технологія видобутку сланцевого газу на території Олеської площі приховує в собі значні екологічні ризики. У проекті угоди, на думку членів робочої групи Львівської облради, слід представити проект утилізації і захоронення відходів, рекультивації території і економічній вигоді для місцевих громад тощо. Також депутати виступають проти звільнення компанії Chevron від сплати податків.

Розробка покладів сланцевого газу на Скіфській площі

Едуард Ставицький також планував у вересні підписати договір про видобуток газу на Скіфській площі з компанією Exxon Mobil.

26 вересня у Нью-Йорку в присутності Президента Віктора Януковича та Едуарда Ставицького відбулось підписання Договору про укладення Угоди про розподіл вуглеводнів між Україною та компанією Exxon Mobil. Однак це була лише попередня формальна домовленість. Підписання самої угоди про розподіл вуглеводнів, за словами Едуарда Ставицького, відбудеться лише в жовтні.

Реверсні поставки газу з Європи

Договір про реверсні поставки газу зі Словаччини, який міністр енергетики також планував підписати у вересні поточного року, також не схвалено. Цей факт 24 вересня підтвердив посол ЄС Ян Томбінський, заявивши, що словацька сторона очікує згоди "Газпрому". При цьому єврочиновник зазначив, що навряд чи російський монополіст дасть схвальну відповідь.

Закачування газу до підземних сховищ

28 серпня Ставицький запевнив, що у вересні німецька компанія RWE почне закачувати газ в українські підземні сховища. Відповідну угоду між "Нафтогазом" і RWE було підписано на початку вересня.

Однак обіцянка не була виконана, оскільки досі не узгоджені технічні питання з тією ж Словаччиною. Саме через цю країну уряд розраховував збільшити обсяги постачання газу з Європи. Тим не менш, словацька сторона відмовляється качати газ в Україну без згоди російського "Газпрому".

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: