Поки в Донецьку лунають вибухи, в Мінську знову говорили про мир

Читать на русском

Організація з безпеки і співробітництва в Європі опублікувала текст підписаного у п'ятницю Меморандуму про виконання положень Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи щодо імплементації мирної угоди, укладеної ще 5 вересня в Мінську.

Текст чергового раунду переговорів, що пройшов у столиці Білорусі 19 вересня, з'явився на сайті ОБСЄ, передає «Слово і Діло».

Загалом, Меморандум містить 9 пунктів, серед яких: припинення вогню, заборона наступальних дій та зупинка збройних формувань на позиціях, на яких вони перебували станом на 19 вересня.

Нижче наводимо всі пункти, по яким дійшла згоди контактна група.

1. Двостороннє припинення вогню.

2. Зупинення підрозділів і військових формувань сторін на лінії їх зіткнення станом на 19 вересня.

3. Заборона на застосування всіх видів зброї та ведення наступальних дій.

4. Протягом доби з моменту прийняття цього меморандуму сторони відведуть засоби ураження калібром понад 100 мм від лінії зіткнення на відстані не менше 15 кілометрів з кожного боку, що дасть можливість створити зону безпеки завширшки 30 кілометрів.

При цьому всі артилерійські системи калібру понад 100 міліметрів будуть відведені на видалення їх максимальної дальності стрільби, а саме:

- 100 мм гармата МТ-12 - 9 км; 120 мм міномети - 8 км; 122 мм гаубиця Д-30 (2С1 «Гвоздика») - 16 км; 152 мм 2С5 «Гіацинт-С» (2С3 «Акація», 2С19 «Мста-С», 2А65 «Мста-Б) - 33 км; РСЗО 9К51 «Град» - 21 км, 9К57 «Ураган» - 36 км, 9К58 «Смерч» - 70 км, РСЗО «Торнадо-Г» - 40 км, РСЗО «Торнадо-У» - 70 км, РСЗО «Торнадо-С »- 120 км;

- тактичні ракетні комплекси - 120 км.

5. Заборона на розміщення важких озброєнь і важкої техніки в певному районі, обмеженому населеними пунктами Комсомольське, кумачевій, Новоазовськ, Саханка, при моніторингу ОБСЄ.

6. Заборона на установку нових мінно-вибухових інженерних загороджень біля кордону зони безпеки, зобов'язання про зняття раніше встановлених мінно-вибухових загороджень у зоні безпеки.

7. Заборона польотів бойової авіації та іноземних літальних апаратів, крім апаратівОрганізації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) над зоною безпеки.

8. Розгортання в зоні припинення застосування зброї моніторингової місії ОБСЄ вскладі групи спостерігачів організації протягом доби з моменту прийняття цьогомеморандуму.

9. Виведення всіх іноземних найманців із території України.

Документ підписали Хайді Тальявіні (ОБСЄ), екс-президент Леонід Кучма, посол Росії Україні Михайло Зурабов, Олександр Захарченко (так звана ДНР) та Ігор Плотницький (ЛНР).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: