Заполяр'є для Путіна може стати ціною за Україну - Гречанінов

Читать на русском

Глава Атлантичної ради України, начальник Центру оперативно-стратегічних досліджень Міністерства оборони України, генерал-лейтенант у відставці Вадим Гречанінов переконаний в тому, що якщо Путін не поступиться в ситуації з Україною, йому нічого не дадуть зробити в Заполяр'ї.

Так він прокоментував заяву заступника глави Адміністрації Президента України Валерія Чалого відносно того, що найближчі два тижні стануть вирішальними на дорозі від війни до миру.

На переговорах, які відбудуться 26 серпня в Мінську, за словами генерал-лейтенанта, знову Росія говоритиме про свої претензії на Крим, неможливість входження України в ЄС і наш нейтральний позаблоковий статус. Але на сьогоднішній момент ці вимоги виконати вкрай складно, відзначає фахівець, оскільки з такою ситуацією відносно Криму не згодні ні світ, ні Україна і це серйозна проблема для переговорів.

В той же час, Гречанінов не вірить в те, що у всій цій ситуації НАТО зважиться ввести свої війська до України.

«Можливо будуть спільні батальйони, експедиційні частини. Нам змінили статус, ми тепер не партнери, а союзники НАТО. Цей статус вище і союзникам потрібно допомагати», - аргументує фахівець.

По суті НАТО знаходиться в Румунії, Болгарії і не далеко від Калінінграда, тобто вже дуже близько і це не подобається Путіну, говорить Гречанінов.

Читайте також: Україні наразі конче необхідні дані космічної розвідки — Соскін

«Після війни з Грузією, коли Росія забрала Абхазію і Південну Осетію, вона хотіла підсилити свої позиції в Чорному морі. Там країни НАТО - Туреччина, Болгарія, Румунія і три країни, які намагаються вступити в НАТО - Грузія, Молдова і Україна. Ось Росія і знайшла слабке місце - Україну, і стала підсилювати свої позиції. Але не можна забувати, що в Росії почалися внутрішні проблеми у Сибіру. Вона активно претендує на Заполяр'є, де знаходяться величезні запаси газу і нафти. І Путін прекрасно розуміє, що якщо він тут не поступиться, то там йому не дадуть нічого», - резюмував фахівець.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: