Невиконані обіцянки лідера КПУ Петра Симоненка

Читать на русском

На сьогоднішньому засіданні парламенту Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов оголосив про розпуск фракції Комуністичної партії України.

У зв'язку з цим проект «Слово і Діло» вирішив проаналізувати ефективність роботи лідера КПУ та дослідити, що із обіцяного протягом останнього року він таки зміг реалізувати, а що залишилося невиконаним.

У січні поточного року Петро Симоненко обіцяв, що його фракція проголосує за всі зміни до законів «16 січня» (за винятком закону про кримінальну відповідальність за руйнування пам'ятників і закон про відповідальність за пропаганду нацизму і фашизму). Однак жоден з представників Комуністичної партії України так і не підтримав це рішення, за яке проголосували 361 народний депутат.

Симоненко переймався питаннями виконання передвиборчих обіцянок усіх представників влади та вимагав відставки тих, хто їх не виконує. Однак, при цьому забував виконувати свої. Зокрема, в грудні 2013 року фракція КПУ не проголосувала за висловлення недовіри Кабміну на чолі з Миколою Азаровим. Нагадаємо, що раптова відмова уряду від підписання Угоди про Асоціацію з ЄС призвела до масових протестів та незадоволення громадян.

Не дотримав політик свого слова і коли заявляв, що комуністи не голосуватимуть за жодну із запропонованих урядом Азарова реформ. КПУ таки підтримала суперечливі зміни до Житлового кодексу. Разом із тим, комуністи не підтримали 8 липня 2011 року пенсійну реформу, яка, попри це, все одно була прийнята. При цьому КПУ не змогла запропонувати гідного альтернативного проекту цієї реформи.

Також Симоненко обіцяв своїм виборцям, що Компартія буде діяти у парламенті як самостійна політична сила, і не буде вступати в коаліції чи підписувати договори про створення більшості. Попри обіцянку, за результатами першої сесії Верховної Ради VII скликання, можна стверджувати, що в парламенті була сформована фактична більшість, що складалася з фракцій Партії регіонів (210 депутатів) та КПУ (33 депутати). Про це свідчать результати голосувань представників фракції КПУ. Саме завдяки підтримці фракції КПУ Микола Азаров у грудні 2013 року знову був призначений головою Уряду.

В статусі «в процесі» наразі лишилися 46 обіцянок, серед яких: підтримка фракцією КПУ люстрації державних органів влади та внесення змін до Податкового кодексу з метою введення податку на розкіш. Обіцянка 2012 року щодо розгляду і ухвалення законопроектів, спрямованих на повернення у власність держави і недопущення приватизації підприємств вітчизняної економіки, що мають стратегічне значення, теж не змінила свого статусу і лишається «в процесі» виконання.

Слід зауважити, що під загрозою заборони перебуває сама Комуністична партія - Петро Симоненко вже встиг заявити, що оскаржить подібне рішення в Європейському суді прав людини. Тому ймовірність реалізувати обіцяне в нього ще попереду. Проект «Слово і Діло» слідкує за обіцянками політиків. 

Загальний рейтинг ефективності роботи Петра Симоненка, який зафіксовано на сайті «Слово і діло», становить 12%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: