У випадку воєнного стану Яценюк хоче керувати бюджетом в обхід ВР

Читать на русском

Кабінет міністрів України пропонує на розгляд Верховної Ради законопроект про надання уряду виключного права вносити зміни до державного бюджету у разі введення в країні воєнного стану.

Відповідний проект закону сьогодні зареєстрований у парламенті, пише «Слово і Діло».

«Встановити, що в 2014 році у випадку введення військового стану не застосовуються норми Бюджетного кодексу України... в частині визначення виключно законом про державний бюджет України витрат державного бюджету», - йдеться у тексті законопроекту.

Крім того, в такому разі Кабміну не доведеться узгоджувати рішення про перерозподіл витрат та видачу кредитів із бюджетним комітетом Верховної Ради. Розробники законопроекту пропонують у разі введення воєнного стану надати уряду право, за умови погодження з Президентом, скорочувати витрати та кредитування з державного бюджету на користь армії, та відмінити дію закону про державні закупівлі для потреб силовиків.

Нагадаємо, сьогодні міністр фінансів України Олександр Шлапак заявив, що кожен місяць антитерористичної операції коштує Україні близько 1,5 млрд грн. Він підкреслив, що на сьогоднішній день є лише третина з цієї суми, тож необхідні термінові зміни до бюджету.

Сьогодні в уряді повідомили про виділення на потреби збройних сил 900 млн грн.

Ще наприкінці квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв прийняти нову редакцію Бюджетного кодексу України разом зі змінами до Конституції. На цю мить ця його обіцянка, як і ще 154 інших отримали в системі «Слово і Діло» статус «в процесі виконання». 83 обіцянки з 292 прем'єр уже виконав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: