Школи без зручностей

Читать на русском

Наприкінці жовтня 2011-го року прем'єр-міністр Микола Азаров серйозно перейнявся проблемою відсутності туалетів в українських школах. Сьогодні пропонуємо пану прем’єру прискіпливо приглянутися до директорів 2200 українських шкіл, в яких дітлахи досі змушені в будь-яку пору року бігати до вбиральні на вулицю.

Тоді, наприкінці 2011-го року, очільник уряду пообіцяв, що зробить відповідні  кадрові висновки у випадку, якщо протягом двох років (до кінця 2013-го року) в українських школах ще залишатимуться туалети на вулиці. "Через два роки, якщо такі школи ще будуть, - не буде там директора, не буде там заврайвно, і я думаю, що в Міністерстві (освіти) також будуть зроблені висновки", - сказав Микола Азаров.

Тим часом, за недавнім повідомленням віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, без внутрішніх туалетів залишаються ще 2200 шкіл по всій Україні. До кінця поточного року в санвузли обладнають в 1000 шкіл, а наступного – ще в 1200. Тільки після цього можна буде говорити про завершення туалетизації шкіл.

Зауважимо, що міністр освіти Дмитро Табачник обіцяв облаштувати приміщення сільських шкіл (саме в сільські школи найчастіше «хворіють» подібною проблемою) стаціонарними туалетами ще до середини жовтня 2012 року.

Однак обіцянка не була виконана. Олег Єресько, директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН, заявив, що проблема навряд чи буде вирішена в повному обсязі через брак фінансування в регіонах країни.

Так, минулого року, попри обіцянку колишнього мера Миколаєва Володимира Чайки, не облаштували внутрішньобудинковий туалет в міській заочній вечірній школі міста. В Чернівецькій області до кінця 2012-го року обіцяли повністю забезпечити внутрішніми вбиральнями всі існуючі школи області. Однак станом на жовтень минулого року тільки близько 70% загальноосвітніх закладів області були забезпечені внутрішніми вбиральнями.

Таким чином, в сучасному ХХІ столітті велика кількість українських шкіл все ще не обладнані найпримітивнішими зручностями. Здоров’я дітей, які змушені в мороз і дощ бігати на вулицю, залишає бажати кращого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: