Динаміка реалізації проекту «Нове життя» в обіцянках політиків

Читать на русском

Після шести невиконаних обіцянок перинатальний центр в Луганську все-таки відкрили. За словами українських високопосадовців, реалізація Національного проекту «Нове життя» відбувається за планом. Однак на практиці цього року в Україні будують перинатальні центри, які мали з’явитись ще минулого року, а наступного – будуть будувати ті, що обіцяли в поточному. Така арифметика…

Луганськ

Перинатальний центр в Луганську один з найбільш довгоочікуваних: до моменту відкриття центру система «Слово і діло» вже містила шість невиконаних обіцянок з даного питання від посадовців різного рівня. За минулий рік відкрити центр обіцяли Президент Віктор Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров, голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк (двічі), голова Луганської облради Валерій Голенко та народний депутат Олена Бондаренко. Вчора луганський перинатальний центр, нарешті, відкрили.

Найвинахідливішим виявився голова Луганської обласної організації Партії регіонів Олександр Єфремов, який точної дати або року відкриття перинатального центру не зазначав, а тому і не помилився в термінах здачі об’єкту.

Загальна харктеристика

Серед 85-ти зареєстрованих в системі «Слово і діло» обіцянок стосовно розбудови мережі перинатальних центрів по всій Україні 23 отримали статус «Не виконано» і лише 11 – «Виконано». Отож  динаміка реалізації обіцянок в рамках Національного проекту «Нове життя» складає лише 12%.

Головною причиною таких низьких показників продуктивності чиновників можна назвати постійну відстрочку відкриття, як окремих перинатальних центів, так і їх груп. Окрім того, оскільки тема дуже популярна, то дати свої обіцянки стосовно виконання певних завдань поспішають політики, які не мають конкретних важелів впливу на ситуацію, та відносяться до виконання проекту вельми опосередковано.

Так, за словами голови Держінвестпроекту Владислава Каськіва, на відомство якого покладено виконання проекту, до кінця 2011-го року в Україні мали з’явитись вісім перинатальних центрів (у Кіровоградській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Одеській, Тернопільській, Харківській областях та АР Крим). Однак перший заклад відкрився лише 31 січня 2012 року. В 2012-му ж році, за розрахунками чиновника, перинатальні центри повинні були з’явитися ще в дев’яти регіонах (у Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській, Київській, Львівській, Хмельницькій, Чернівецькій областях та м. Севастополь).

Проте станом на серпень поточного року в Україні відкрито лише 11 перинатальних центрів (тільки 7 із 17-ти вищезгаданих).

Однак і в цій діжці дьогтю можна знайти ложку меду, адже, порівняно з іншими проектами Держінвесту («Повітряний експрес», будівництво LNG-терміналу, «Якісна вода»), «Нове життя» реалізується «стаханівськими» темпами.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: