Переговори «Нафтогазу» і «Газпрому» зайшли в глухий кут

Читать на русском

Позиція «Газпрому» не дозволяє врегулювати спірні питання з постачань російського газу в Україну, так як російська сторона раптово відмовилася від плану, узгодженого в рамках другого раунду тристоронніх переговорів.

Про це йдеться в заяві НАК «Нафтогаз України», передає «Слово і Діло».

У прес-службі української компанії нагадали, що 9-го червня російська сторона знову запропонувала повернутися до механізму формування ціни в односторонньому порядку шляхом регулювання урядом РФ експортного мита на природний газ, який поставляється в Україну.

У «Нафтогазі» вважають, що дана пропозиція «прямо суперечить досягнутим раніше домовленостям у вирішенні цього питання виключно на рівні двох компаній».

«Відмова від механізмів одностороннього регулювання ціни була принциповою позицією української сторони протягом усього періоду переговорів. Таким чином, російська сторона свідомо запропонувала неприйнятний варіант врегулювання спору, тому НАК «Нафтогаз України» заявляє про навмисний зрив домовленостей з ВАТ «Газпром», - йдеться в повідомленні.

При цьому в НАК відзначили, що російська сторона також відмовилася розглядати компромісний варіант, запропонований представниками Європейської комісії.

У «Нафтогазі» також повідомили, що продовження конструктивного діалогу з «Газпромом» буде неможливим, якщо російська сторона не змінить свою позицію щодо одностороннього формування ціни на імпортований в Україну газ.

Нагадаємо, 2 червня НАК «Нафтогаз України» направила ВАТ «Газпром» проект додаткової угоди, згідно з яким передбачається внесення змін в умови контракту купівлі-продажу природного газу.

Як повідомлялося раніше, українська влада відмовилася від запропонованої «Газпромом» знижки в 100 дол США на газ, наполягаючи на зміні газового контракту і ринкової ціни на газ в 268 дол США за тисячу куб. м. Разом з тим, 27 квітня Петро Порошенко заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна буде купувати газ у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: