Стратегічні плани Порошенка: реальність чи популізм?

Читать на русском

На порядку денному ймовірного п'ятого Президента України — парламентські вибори, енергетична незалежність країни, підвищення рівня економіки та оборонозданості.

Наскільки реальними виглядають державницькі амбіції Петра Порошенка, вивчали журналісти «Слова і Діла».

Одним з перших завдань для нового президента, у разі обрання на цю посаду Петра Порошенка, стануть дострокові вибори Верховної Ради. Принаймні, так заявляє сам кандидат. За нинішніх повноважень голові держави буде вкрай складно керувати країною без потужної підтримки в парламенті. Слід врахувати, що Порошенко - позафракційний, і формально його підтримує лише УДАР, що має усього 42 депутатських мандати.

Крім того, в головному законодавчому органі країни досі працюють люди, що заплямували свою репутацію прийняттям законів 16 січня. Нагадаємо, Порошенко навідріз відмовився мати справу з цими нардепами. Соціолог Віктор Замятін в інтерв'ю «Слову і Ділу» заявив, що нинішній склад Верховної Ради давно не відображає існуючих настроїв у суспільстві, тож Раді необхідне перезавантаження.

Таким чином, мотивації для проведення позачергових виборів до парламенту в Порошенка не бракує. Однак проти проведення таких виборів у найближчий час виступає, зокрема, Партія Регіонів, у якій вважають, що обирати народних депутатів можна лише після стабілізації ситуації на південному сході країни, і вже точно не раніше кінця 2014 року.

Другим болючим питанням, яке доведеться розв'язувати майбутньому президенту, стане забезпечення енергетичної незалежності України. Це розуміє і сам кандидат. Так, наприкінці квітня Порошенко заявив, що до 2016 року Україна перестане купувати газ у Росії. Оптимізму таким планам додають перемовини про початок реверсного закачування газу зі Словаччини.

У свою чергу, економічний експерт Борис Кушнірук вважає, що припинення поставок газу з Росії зовсім необов'язкове: достатньо лише знизити частку споживання блакитного палива нашого східного сусіда до 25%.

Ще одним надзвичайно злободенним питанням, яке змушений буде вирішувати глава держави, є зміцнення обороноздатності української армії. Лідер перегонів Петро Порошенко у своїх передвиборчих заявах задекларував намір підвищити видатки на Збройні сили, а також збільшити їх чисельність. Окрім цього, Порошенко, якого вважають проєвропейським політиком, заявив, що Україна візьме курс на вступ до НАТО, якщо цю ідею підтримають понад 70% українців.

Більш детальний огляд передвиборчих обіцянок Петра Порошенка читайте у спеціальному матеріалі «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: