Поки Яценюк погрожує Росії судами, «Газпром» зібрався перекривати вентиль

Читать на русском

Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що компанія чекає на виплату боргів та передоплати за газ, інакше блакитне паливо для України перекриють.

Зокрема, до п'ятниці, 30 травня, «Нафтогаз України» має сплатити 2 млрд доларів за паливо, спожите в березні-квітні, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Ще тиждень в російській компанії готові почекати на виплату 500 мільйонів за травень. У той же час, російський газовий монополіст продовжує наполягати на 100-відсотковій передоплаті за блакитне паливо. Там кажуть, що якщо до 2 червня Україна не внесе передоплату за червень, трубу перекриють взагалі.

«Якщо газ не буде оплачений за червень, відповідно, ми відправимо повідомлення Україні, що поставки газу з 10 годин ранку будут складати 0 кубометрів на добу», - заявив Міллер.

Нагадаємо, росіяни вже виставили «Нафтогазу» суму передоплати за червень у розмірі 1,66 мільярда доларів США. Це відбулося після того, як Україна відмовилася сплачувати за газ ціну в 485 доларів за тисячу кубометрів, встановлену росіянами після анексії Криму.

Станом на початок травня борг «Нафтогазу», за підрахунками росіян, становив уже 3,508 млрд дол., через що у керівництві «Газпрому» вирішили поставляти блакитне паливо до України виключно на умовах передоплати.

У відповідь на це, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв подати на російського газового монополіста до Стокгольмського арбітражного суду.

У той же час, Україна активно шукає альтернативні джерела поставок газу. Розглядаються, зокрема численні варіанти його реверсного закачування з Європи, однак наразі ці обсяги покривають лише невелику частину енергетичних потреб нашої країни.

Арсеній Яценюк виконав 69 із 275 обіцянок, зареєстрованих на сайті "Слово і Діло". Які саме - дивіться у нашому рейтингу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: