Продан підрахував збитки від окупації Росією українського шельфу

Читать на русском

За словами виконувача обов’язків міністра енергетики, через окупацію Криму Україна недоотримає прибутків на суму понад 40 млрд дол.

Про це з посиланням на «Укрінформ» пише «Слово і Діло».

«Російська агресія в Криму завдала великого удару, ми втратили важливі ділянки на шельфі Чорного моря», – підкреслив Продан. Разом з тим чиновник нагадав, що Україна не припиняє розробку власних родовищ – контракти, підписані Україною з компаніями Shell і Chevron, нині виконуються.

Сьогодні також стало відомо про намір НАК «Нафтогаз» судитися за ціну на російське блакитне паливо з «Газпромом» у Стокгольмському арбітражному суді. Юрій Продан розповів, що дієвість цього механізму вже була доведена низкою европейських компаній, яким вдавалося вирішити питання з російським газовим монополістом тільки після позивання до цього суду.

Нагадаємо, що одразу після референдуму 16 березня самопроголошена влада Криму заявила про націоналізацію всіх українських державних підприємств, що знаходились на території півострова, в т. ч. енергетичних компаній. 4 березня в НАК «Нафтогаз України» повідомили, що більше не отримують звітів від дочірньої компанії «Чорноморнафтогазу».

Юрій Продан очолює Міністерсто енергетики з 27 лютого 2014 року. «Слово і Діло» зареєструвало 29 його обіцянок, 22 з яких нині в процесі виконання. Так, нещодавно він заявляв про плани диверсифікувати поставки газу та нафти в Україну й намір отримувати газ реверсом із Польщі та Угорщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: