Фесенко назвав три головні відмінності сепаратизму в Криму та на сході

Читать на русском

Кримський сценарій у східних регіонах буде складно реалізувати, тому що в подіях на сході та в Криму є три принципові відмінності. Про це кореспонденту «Слова і Діла» в ексклюзивному коментарі розповів політолог Володимир Фесенко.

«По-перше, у східних регіонах немає російських військ, завдяки яким у Криму вдалося встановити відносно легальний режим. По-друге, Крим мав автономію, завдяки чому вдалося застосувати (відносно) легальні процедури», - пояснив Фесенко. Політолог переконаний, що Російська Федерація домагається федералізації України саме для того, щоб встановити автономний статус східних регіонів і згодом реалізувати кримський сценарій,  застосувавши легальні процедури від’єднання.

Третьою принциповою відмінністю Криму була участь у сепаратистських процесах легальної місцевої влади – Верховної Ради АРК.

Політолог схиляється до думки, що останні події у східних регіонах більше спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні, аби змусити центральну владу піти на поступки, зокрема домогтися федералізації країни.

На питання кореспондента «Слова і Діла», кому саме вигідні проросійські виступи на сході, Фесенко зауважив, що, окрім Росії, сепаратизм вигідний і місцевим елітам, які прагнуть максимально дистанціюватися від центральної влади та посилити автономність своїх регіонів.

Разом з тим політолог вважає, що єдиний координаційний центр сепаратистських виступів в Україні відсутній. «Оскільки виступи проросійські, то можна припустити, що такий центр існує в Росії», - підсумував Фесенко.

Нагадаємо, що 6 квітня були захоплені Харківська обласна держадміністрація та управління СБУ в Луганську. Сепаратисти в Донецьку забарикадувались у приміщенні облдержадміністрації та оголосили про створення Донецької республіки. Сьогодні вранці народний депутат від «Батьківщини» Микола Княжицький повідомив, що силами спецпідрозділу «Ягуар» Харківська ОДА була звільнена від сепаратистів. З донецькими сепаратистами намагався домовитися бізнесмен-регіонал Рінат Ахметов.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: