Обіцянки щодо скорочення кількості чиновників систематично не виконуються

Читать на русском

В системі «Слово і Діло» зафіксовано близько 20 обіцянок політиків щодо скорочення кількості чиновників у державному апараті, апаратах окремих відомств, а також зменшення видатків на їхнє утримання. Втім, як свідчить статистика порталу, ці обіцянки систематично не виконувалися.

Зокрема 10 грудня 2010 року екс-міністр юстиції Олександр Лавринович пообіцяв, що в ході адміністративної реформи в Україні буде скорочено понад 50% державних службовців, проте з часом їх кількість навпаки збільшувалася.

Тоді ж Ганна Герман, яка обіймала посаду заступника голови Адміністрації Президента, заявила, що кількість заступників міністрів буде скорочено до двох, втім і ця обіцянка не була виконана.

Також не був виконаний указ екс-президента Віктора Януковича від 9 грудня 2010 року, яким Кабміну доручалося скоротити чисельність працівників свого секретаріату не менше як на 50%.

Колишній міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов обіцяв до кінця 2010 року скоротити керівний склад МВС на 50%, проте і ця заява не була виконана в повному обсязі.

В січні 2011 року тодішній голова Державної митної служби Ігор Калєтнік пообіцяв, що з 18 тисяч працівників митниці під час реформування відомства скоротять понад 5 тисяч службовців, але насправді звільнено було менше тисячі митників.

У березні 2011-го скоротити апарат чиновників Державного комітету з питань підприємництва та регуляторної політики обіцяв голова відомства Михайло Бродський, але і ця обіцянка зафіксована проектом «Слово і Діло» як невиконана.

В листопаді 2011 року екс-прем’єр Микола Азаров заявив, що скоротить у 2012 році витрати на утримання чиновників більш ніж на мільярд гривень, проте традиційно витрати, навпаки, були збільшені.

У системі «Слово і Діло» зафіксовано також кілька обіцянок щодо скорочення кількості депутатів у Верховній Раді України: так, Олег Ляшко обіцяв скоротити кількість нардепів з 450 до 200, а Віктор Бондар – взагалі до 100.

Низку обіцянок щодо зменшення кількості чиновників в апаратах відомств уже встигли дати і представники нової влади. Голова КМДА Володимир Бондаренко 11 березня 2014 року заявив, що кількість його заступників буде скорочена до мінімуму: один перший заступник, один заступник і керівник справами.  

11 березня керівником Міносвіти Сергієм Квітом були озвучені плани щодо мінімізації видатків на утримання міністра, його заступників та підпорядкованих підрозділів.

І, нарешті, сьогодні, 27 березня, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про заплановане скорочення держапарату мінімум на 10%, або на 24 тис. чиновників. "Слово і Діло" буде стежити, чи вдасться це йому.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: