США може зупинити формування кордонів «руського миру» – експерт

Читать на русском

Протистояння Росії та США зараз переходить в нову фазу відносин. Країни, що розвиваються, без сумніву вважають це боротьбою між РФ та США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський, коментуючи питання, чи означатиме надання Києву летального озброєння, що США протистоять Росії на території України і чи допоможе це Україні виграти війну.

«Такі країни, як Китай, Туреччина, Бразилія, інші країни, що розвиваються – однозначно сприймуть військову допомогу США, як пряме протистояння Росії та США. Протистояння будуть тривати в кількох площинах: військовій, політичній, геостратегічній. Війна на сході України – це протистояння цивілізацій «руського миру» та американської демократії. Для більшості держав це саме так. Зараз багато залежить від США», – вважає Каневський.

Проте, на його думку, не потрібно тішити себе надіями, що Америка надасть летальну зброю Україні.

«По-перше, питання – чи зможуть українці в короткий термін освоїти сучасну зброю. 

Але по суті, шанси України отримати зброю –  дуже маленькі. Це позитивна картинка, яку насаджують уряд та ЗМІ. Для самих США це – військовий та ядерний ризик. Просто в США є дуже сильне лоббі миру, яке не дозволяє уряду Америки категорично відмовити Україні. Це удар по іміджу. Крім того, всередині країни це може теж спровокувати певні протести, оскільки країна позиціонується, як борець за свободу та мир», –  пояснює Каневський.

Водночас, політолог Вячеслав Дехтієвський впевнений, що Путін, який при владі 15 років, не відступить і буде боротися за те, щоб встановити свій порядок. Зараз формуються кордони саме цивілізації «руського миру».

«Путін за будь-яку ціну буде проводити червону лінію, за яку Захід не повинен переступати. Це і є «руський мир», – підсумовує Дехтієвський.

Читайте також: Питання озброєння України Заходом: то ми воюємо, чи домовляємось?

Нагадаємо, Президент РФ Володимир Путін нещодавно заявив, що українська армія – це, по суті, натівський легіон, який переслідує не національні інтереси України, а має намір досягти геополітичних цілей стримування Росії.

«Ми часто говоримо: українська армія, українська армія. Насправді хто там воює? Там дійсно частково офіційні підрозділи збройних сил, але значною мірою це так звані «добровольчі націоналістичні батальйони», – сказав Путін.

Крім цього, Путін вважає, що Україна використала мирний перепочинок для перегрупування сил.

Матеріали за темою:

Помилки США дозволять Путіну виграти війну за «Новоросію» – експерт

АТО: ситуація на сході України станом на 5 лютого (оновлюється)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: