Україна знайшла спосіб отримати воєнну допомогу від країн НАТО – експерт

Читать на русском

Спільна військова бригада не означає допомоги особовим складом, але означає, що Польща, Литва та Україна єдині в позиціях до Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець, коментуючи ратифікацію угоди про створення українсько-польсько-литовської бригади.

«Цей документ був ухвалений упродовж трьох останніх років і перебування інших військових на території України регулюється Національним законодавством. Наше законодавство також передбачає перебування військових інших держав в Україні. Після того, як дві держави це ратифікують, процес вже буде легітимним. Військові з інших держав можуть перебувати  в Україні на підставі навчань. 

Законопроект не має сприйматися, як військова допомога саме особовим складом. Це посилення співпраці та контактів з тими країнами, які також потенційно відчувають загрозу. Значить, Литва, Польща та Україна – єдині в позиціях щодо дій Путіна», – пояснює експерт.

За його словами, коли не існує чітких шляхів установлення контактів з НАТО, то починаються подібні ініціативи двосторонніх звязків з країнами-членами НАТО.

«Ця взаємодія з країнами НАТО для України означає здобуття певного досвіду. Військова допомога надається на двосторонній основі. Головний недолік в тому, що це потрібно було робити значно раніше, тому що якби в нас були тісні контакти з країнами в цьому сегменті, то питання боєздатності вирішилось би швидше і ми би розуміли, які стандарти в наших сусідів і наскільки це допоможе нашій обороноздатності», – розповів він.

Читайте також: Хто і коли вирішуватиме вступ України до НАТО

Нагадаємо, президент Польщі вважає, що умов для прийняття України в НАТО поки немає. Хоча це і не означає, що вони ніколи не настануть.

Крім того, 23 грудня 2014 року, Верховна Рада скасувала позаблоковий статус України. Подібний законопроект про скасування позаблоковості в парламенті підтримали 303 народних депутата.

У той же час, міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що Україна і НАТО вже працюють над новою річною програмою співпраці на 2015 рік.

Матеріали за темою:

Експерт: Статус союзника поза НАТО – політичний тиск на Путіна від США

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: