Хто і коли вирішуватиме вступ України до НАТО

Читать на русском

Порошенко каже – виріше референдум, Соболєв, що вже за 3 роки Україна вступить до НАТО

У Верховній Раді вже зарєєстровано законопроект про відмову України від позаблокового статусу і про вступ у НАТО, пише «Слово і Діло», з посилання на «Кореспондент». Відповідний законопроект вніс член фракції «Блок Петра Порошенка» Тарас Батенко, обраний до парламенту в окрузі у Львівській області.

У документі пропонується виключити із закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики» пункт про позаблоковий статус України і доповнити статтю пунктом про «членство України в Організації Північноатлантичного договору».

Однак 24 листопада Президент України Петро Порошенко запевнив, рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдумі і тільки після досягнення критеріїв, «за якими Україна буде відповідати вимогам НАТО».

«Нами напрацьовано мінімум шестирічний план напруженої роботи для того, щоб Україна відповідала критеріям як щодо вступу до Європейського Союзу, так і відповідності критеріїв щодо НАТО», - сказав Порошенко.

Тим часом, лідер парламентської фракції Сергій Соболєв переконаний, що Україна за три-чотири роки отримає членство в НАТО- це мета коаліції.

Однак Кремлю не сподобались плани щодо вступу України до НАТО. Зокрема глава МЗС Сергій Лавров заявив, що Москва вкрай негативно ставиться до такої ідеї, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Уніан».

«Ставлення вкрай негативне, ми цього не приховуємо, - сказав Лавров. - Думаю, всі чудово розуміють згубність подальшого розширення НАТО, що лише пересуває розділові лінії на континенті»,- сказав Лавров.

Читайте також:Гройсман, Яценюк, Кличко... хто насправді допомагає біженцям?

Натомість у США підтримали ідею щодо референдуму , адже таке рішення має приймати український народ.

«Я гадаю, що країна повинна сама вирішувати. Ми підтримаємо будь-яке рішення українського народу», - сказав один з голів НАТО генерал Філіп Брідлав .

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: