Санкції проти Росії працюють за принципом бумеранга – аналітик

Читать на русском

Санкції мають наносити більших збитків тому, проти кого вони застосовуються, у порівнянні зі збитками, які несе той, хто їх вводить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст-аналітик Борис Кушнірук.

«Рішення про визнання Росії агресором має дуже важливе міжнародне значення з точки зору позиції України в ООН, на Заході. В той же час, ця ситуація з економічної площини – складніша»

«Санкції мають наносити більших збитків тому, проти кого вони застосовуються, у порівнянні зі збитками, які несе той, хто їх вводить. Тому пропозиції типу, давайте припинемо торговельні зв'язки з Росією, мають бути обгрунтовані»

«Тільки тоді, давайте визнаємо, що ми на 70% по імпорту залежимо від сировини. При тому, що у нас не має можливості отримати її з інших джерел. Ми готові зупинити транспортування газу? В такому випадку, це лише на користь РФ, оскільки таким чином ми створюємо додаткові проблеми західним країнам, а не лише собі. Знову ж таки, й закуповувати газ у Європи ми не можемо», – аналізує аналітик.

Крім цього, за словами експерта, ми майже на 60% залежимо від ядерного пального для постачання на атомні станції і замінити їх на американські чи французькі технологічно проблемно.

«З точки зору експорту, близько 27% ми постачали в РФ. За підсумками минулого року, ми скоротили до 20% експорту. Це означає, що у нас зупиняються виробничі потужності. Тобто за рахунок чого буде функціонувати економіка? При тому, що Росія зможе довго тримати схему «гібридної війни», – вважає він.

Водночас, економіст Олексій Плотніков зазначає, що торгівля з Росією – це близько 25% в нашій структурі.

«Росія – суттєвий торговельний партнер. Так, вона не є постачальником продовольчих товарів, але газ, сировина, машинобудування залишаються для нас невирішеними питаннями. Економіка України дуже маленька, щоб суттєво вплинути на РФ».

Читайте також: У Києві запровадили власні санкції проти Росії

Нагадаємо, віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд обіцяє, що українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи наполягатиме на продовженні санкцій проти Російської Федерації у вигляді позбавлення її права голосу в цій міжпарламентській організації.

Таку обіцянку віце-спікера ВР «Слово і Діло» зареєструвало 21 січня.

Крім того, раніше Яценюк доручив створити відповідну слідчу комісію, яка вивчатиме випадки фінансування чи будь-якої іншої підтримки сепаратизму й тероризму з боку громадян України, зокрема  народних депутатів. Очолити цю комісію прем'єр доручив Арсену Авакову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: