Українцям неправильно нараховують зарплатню – експерт

Читать на русском

Середньомісячна зарплата українців в 2014 році виявилася найнижчою серед жителів Європи, а система її нарахування вимагає не лише індексації за показником інфляції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт з питань демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

«Наскільки знизилися зарплати важко сказати, через те, що Держстат до сих пір не надав індекс інфляції. Але в умовах девальвації гривні головним залишається взагалі перегляд розміру та нарахування заробітної плати.

«Заробітні плати в Україні в нинішніх умовах мають неправильний принцип нарахування і вимагають індексації не за показником інфляції, а з урахуванням підвищення цін на тарифи та продукти харчування», – розповідає спеціаліст.

Зазначимо, що середньомісячна зарплата українців в 2014 році виявилася найнижчою серед жителів Європи і склала всього 178 євро.

«У рейтингу, згідно з яким Україна має найнижчу середню зарплату в Європі, врахована купівельна спроможність валюти, а не просто переведення на долар. Коли ми перераховуємо в доларах за паритетом купівельної спроможності, йде спеціальний перерахунок, який проводить Світовий банк. Однак він відрізняється від загального курсу, оскільки з курсом пов'язані політичні аспекти», –  пояснює експерт.

Читайте також: Соціальні виплати збільшаться на 13% з грудня 2015 року – Розенко

Нагадаємо, в Державному бюджеті на 2015 рік сума мінімальної заробітної плати складає 1218 грн з поступовим підвищенням до 1378 грн до кінця року.

Водночас, «Слово і Діло» зафіксувало, що одна з обіцянок відомого журналіста, а нині депутата Мустафи Найєма не виконана.

Так Найєм повідомляв, що буде ініціювати у Верховній Раді VIII скликання питання підняття депутатської зарплати одним з перших. Однак станом на 3 січня жодного законопроекту з цього приводу Найєм так і не зареєстрував.

Матеріали за темою:

У Бюджеті Яценюка немає грошей на пенсії – експерт

Українці заробляють найменше в Європі

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: