Через вето Порошенка українці стануть безхатченками - експерт

Читать на русском

Українці, що взяли валютні кредити на житло і не мають змоги платити за кредит стануть безпритульними через сьогоднішнє рішення Президента України накласти вето на Закон про заборону конфіскації житла за борги по валютних кредитах

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко та народний депутат України Руслан Демчак.

«Люди, які взяли валютні кредити, вони взяли на себе певні зобов'язання. У банку ж є зобов'язання по депозитах. Склалась ситуація, що банк не маючи змоги забезпечити виконання зобов'язань кредиторами, не можуть виконати й зобов'язання перед депозитаріями. Економічна логіка зрозуміла. З іншого боку, люди брали кредити за іншим курсом. Який зараз в два рази вищий і люди просто не мають чим платити за кредити. Парламент пішов простим шляхом. Він заборонив відчужувати майно для того, щоб уникнути масових протестів та масової безпритульності. Тому що, фактично, люди, в яких заберуть майно — опиняться на вулиці. Президент також пішов простим шляхов і наклав вето в свою чергу на цей закон», - розповідає Матвієнко.

Підсумовуючи, Констянтин Матвієнко наголосив, що перед депозитаріями банки не зможуть виконати зобов'язання в будь-якому випадку, оскільки купівельної спроможності у населення не має та реалізувати квартири неможливо.

«Ситуація не має логічного вирішення», - резюмував спеціаліст.

Водночас, у коментарі «Слову і Ділу» заступник Голови Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, народний депутат України Руслан Демчак розповів, що даний Закон не вирішує комплексно проблему погашення кредитів позичальниками у іноземній валюті.

«Саме тому, я утримався за його голосування. Наразі я готую комплексний проект закону «Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в національну валюту України – гривню», який планую зареєструвати в найближчий час. Мій проект закону, як один із елементів, передбачає мораторій на стягнення майна, але протягом трьох місяців від дати початку реструктуризації споживчого кредиту», - повідомляє Руслан Демчак.

Читайте також: Порошенку не сподобався закон, який забороняє конфіскацію житла за борги

За деякими даними близько 50 тис. фізичних осіб мають валютні кредити під заставу житла, землі, нежитлових приміщень, але не всі вони є малозабезпеченими або придбали в кредит єдине житло.

Відзначимо, що 27 грудня 2014 року 290 голосами «за» український парламент вніс зміни до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: