Коли в Україні не буде корупції? Погляд

Читать на русском

В Україні є уже укорінені корупційні афери та тіньові схеми, які не могли подолати минула влада. Й малоймовірно, що це зробе нинішній уряд.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олексій Плотніков.

«Корупція є ключовою загрозою на шляху до євроінтеграції. В Держбюджеті на 2015 рік на боротьбу з корупцією закладена сума у 362 мільйони гривень. Відомий факт, що в Україні будь-які рішення, посади купувалися раніше і купуються зараз. В нашій державі є уже укорінені корупційні афери та тіньові схеми, які не могли подолати минула влада, й малоймовірно, що це зробе нинішній уряд. Все ж боротьбу з корупцією, слід розпочинати серед вищих структур та чиновників в першу чергу. Залишається надія на роботу Антикорупційного бюро й зараз багато залежатиме від того, хто його очолить», – розповідає Олексій Плотніков.

Водночас, колишній керівник ГУР Міністерства оборони, генерал-лейтенант СБУ Олександр Скипальский вважає, що іноземці в уряді можуть стати провідниками корупції, а не борцями з нею.

«Я боюсь, щоб наша дійсність не перекрутила і не перевиховала цих людей. Реальних кроків щодо боротьби з корупцією поки що немає, тільки обіцянки. Ні один корупціонер не знятий з посади в Україні», – заявив генерал-лейтенант СБУ.

Крім того, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник говорить про те, що корупцією вражені всі гілки влади, особливо діяльність, що пов'язана з використанням бюджетних коштів, землекористуванням, ліцензуванням і податковим контролем.

«Один з останніх аналізів тендерних закупівель показав, що держслужбовцями було «зароблено» близько 50 млрд грн. Це були відкати, непрозорі закупівлі і т.д. Також, у нас для корупції є податкова служба, митниця і суди. У всіх цих сферах – колосальні гроші, які потім інвестуються в політику для збереження свого становища і впливу в суспільстві», – пояснив Бортник.

Читайте також: Тимошенко підловила Яценюка на фальсифікації бюджету

Нагадаємо, ще 27 лютого 2014 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що новий уряд буде боротися з корупцією.

3 січня Президент України Петро Порошенко в ході зустрічі з директором Європейського бюро по боротьбі з шахрайством Джованні Кесслером заявив, що директор Антикорупційного бюро повинен приступити до роботи вже 24 січня.

Також Порошенко назвав першочерговими завданнями бюро повернення коштів, вкрадених режимом Януковича, і створення спеціальної групи контролю за фінансовими ресурсами, виділеними ЄС як грантів, кредитів і спеціальних програм.

Матеріали за темою:

Імпортні обмеження призведуть до контрабанди та тіньових схем – експерт

В уряді починається антикорупційна кампанія?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: