Імпортні обмеження призведуть до контрабанди та тіньових схем – експерт

Читать на русском

Результатом імпортного обмеження стане підвищення цін на імпортні товари і скорочення кількості імпорту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український банкір Олександр Савченко та експерт з економічних програм Володимир Сіденко.

«Причиною того, що Україна вирішила відкласти введення імпортного мита, стало пряме порушення СОТ, тому що жодних переговорів з європейськими партнерами не було. Другим аспектом стало те, що МВФ офіційної позиції з цього приводу теж не озвучило. В цілому, питання про введення імпортних мит потрібно взагалі зняти, оскільки перш ніж йти на такі заходи, варто було повністю заборонити імпорт з РФ або ввести оподаткування товарів з РФ для підтримки вітчизняного виробника», – вважає Савченко.

В той же час, Володимир Сіденко вважає, що результатом імпортного обмеження стане підвищення цін на імпорт і скорочення його кількості.

«Окрім того, що всі імпортні товари підвищаться в вартості на 10%, стане неминучим і збільшення обсягу контрабанди на ринку, зростання тіньових операцій поставок товарів в Україну. Тобто ніякої прозорості в продажах, що в свою чергу призведе до зменшення надходжень до бюджету», – пояснює Сіденко.

Крім того, валютний курс вже давно зіграв роль додаткового мита, що пішло на користь вітчизняним виробникам, а заміщати нагальні потреби реформування економіки питаннями імпорту – це помилковий крок уряду.

Читайте також: Досі невідомо, що собою являє Бюджет-2015

Цей законопроект передбачає тимчасове введення додаткових імпортних мит на 100 товарних груп строком на 12 місяців, незалежно від країни походження та підписаних угод.

Як відомо, додаткове мито в розмірі 10% також буде стягуватися з вартості товарів, що ввозяться на територію України та підлягають оподаткуванню (на суму понад 1000 євро при ввезенні авіатранспортом і понад 500 євро – при перетині сухопутного кордону).

Як повідомлялося, до 2020 року експорт з України має зрости вдвічі, зокрема завдяки початку роботи зон вільної торгівлі з низкою держав і об'єднань. Така норма міститься в програмі діяльності уряду.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: