Експерт: Заява про «зраду» Саакашвілі – маніпуляція

Читать на русском

Заяви, що Саакашвілі «зрадив народ» – виключно провокація, зроблена саме для населення, та маніпуляція громадською думкою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з соціальної психології Олег Покальчук.

«Є два підходи до того, хто має очолити Антикорупційне бюро: іноземець або ж український громадянин. З моєї точки зору, однозначно, було б краще, якби ним став іноземець. З точки зору суспільства, вважаю, також, оскільки всі розуміють корупційний рівень наших чиновників», – розповідає Покальчук.

За його словами, в питанні, хто має очолити Бюро, помилково апелювати до думки народу.

«Обираючи претендентів на дану посаду, вважаю, що проголошувати заяви про «зраду народу» відносно Саакашвілі – це виключно провокація, зроблена саме для населення, та маніпуляція громадською думкою», – продовжує експерт.

Зазначимо, що прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає, що заклики до Михайла Саакашвілі прийняти громадянство – це «пряма зрада Грузії».

«Те, що колишній Президент Михайло Саакашвілі, колишній Верховний головнокомандувач, якому пред'явлено кілька обвинувачень, і його представники закликають грузинських військовослужбовців до того, щоб вони відмовилися від громадянства Грузії, звільнилися зі служби в збройних силах Грузії і поїхали воювати в Україну, оскільки там будуть мати високу оплату, це пряма зрада і заклик до зради», – сказав прем'єр.

При цьому, як відомо, проти Саакашвілі в Грузії порушено кілька кримінальних справ. Після закінчення президентських термінів він покинув Грузію і в даний момент живе в США.

«Вважаю, що потрібно звертати увагу на те, що в Грузії політична ситуація теж неоднозначна, тому постає питання відносно можливостей зробити щось вагоме, особливо в іншій країні. Наразі розглядається кандидатура Вітвіцького й, думаю, це – гідна кандидатура. Чим далі від колишнього Радянського Союзу, тим краще», – підсумував спеціаліст.

Водночас, в коментарі «Слову і Ділу» політолог В`ячеслав Дехтієвський розповів, що кандидатура Саакашвілі не зовсім прийнятна для України і, в принципі, початково висунуті вимоги є помилковими та обмежують коло кандидатів.

«Критерій про обов'язкову юридичну освіту чи досвід роботи на керівних посадах не має бути пріоритетним. До того ж, розглядаються варіанти, щоб запросити іноземця, зокрема Саакашвілі, але ж повинне бути розуміння, що є якісь засади державної безпеки і геополітики. Вважаю, принаймні, доцільніше було б запрошувати іноземця з українським походженням», – розповідає Дехтієвський.

Проте, Юрій Бутусов, член конкурсної комісії з вибору глави Національного антикорупційного бюро, пише в Facebook, що Михайло Саакашкілі є найкращим кандидатом на цей пост.

«Це людина, яка для Європи та Америки вже є символом успішних реформ в пострадянських країнах. Пропоную своїм колегам по конкурсній комісії насамперед розглянути кандидатуру Саакашвілі», – пише Бутусов.

Читайте також: В «Самопомочі» хочуть вгамувати зарплатні апетити Яреми

Нагадаємо, 17 грудня Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в Україні з 14 січня 2015 року буде створене Антикорупційне бюро. Він також запевнив, що директора НАБ призначатимуть за прозорою процедурою та з узгодженням з громадськістю.

Крім того, Порошенко призначив Рефата Чубарова, Євгена Захарова та Ярослава Грицака членами конкурсної комісії Національного антикорупційного бюро. У свою чергу, Кабмін затвердив членами комісії правозахисника Йосипа Зісельса, доктора юридичних наук Олександру Яновську та журналіста Юрія Бутусова.

Новини по темі:

Антикорупційне бюро: зміна системи чи системна олігархія? Експерти

Антикорупційне бюро – аналог ФБР чи нова посада для Саакашвілі? Експерти

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: