Антикорупційне бюро: зміна системи чи системна олігархія? Експерти

Читать на русском

Процес з Антикорупційним бюро перетворений на демагогію, «замилений» і не має нічого спільного з боротьбою проти корупції, тому не має принципового значення, хто його очолить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Констянтин Матвієнко та політолог Руслан Бортник.

«Сьогоднішнім голосуванням про закон РНБО питання діяльності Антикорупційного бюро ставиться під великий сумнів, оскільки РНБО бере абсолютно невластиві їй повноваження.
Виглядає так, що гілки влади – законодавча, виконавча і судова – раптом виявляться зв'язаними в один "вузол" – РНБО. Процес перетворений на демагогію та замилений і не має нічого спільного з боротьбою проти корупції, тому не має принципового значення, хто його очолить. Антикорупційне бюро по суті стає штучним органом», - пояснює Матвієнко.

Однак політолог Руслан Бортник вважає, що нічого іншого очікувати від парламентаріїв не варто було б, оскільки не було жодного голосування, яке б відбулося повною коаліцією.

«Ця коаліція не є коаліцією єдності цілей і задач. Це коаліція з примусу, яка сформована під тиском війни та інвесторів, тому незважаючи на таке протистояння у парламентаріїв, все одно необхідно невідкладно продовжувати діяти в напрямку боротьби з корупцією», - розповідає Бортник.

Водночас політолог Вячеслав Дехтієвський вважає, що позитивним кроком було призначення сьогодні членів комісії Антикорупційного бюро.

«Вважаю, що це правильний вибір, бо ці кандидати дійсно фахівці. Тому гадаю, комісія вже створена, оскільки для її легітимності достатньо участі шести осіб. Що буде собою являти сама структура бюро, поки питання. Однозначно має бути ліквідована олігархія», - каже Дехтієвський.

Стосовно того, хто повинен очолити структуру, то, в принципі, початково висунуті вимоги є помилковими та обмежують коло кандидатів.

«Критерій про обов'язкову юридичну освіту чи досвід роботи на керівних посадах не має бути пріоритетним. До того ж, розглядаються варіанти, щоб запросити іноземця, зокрема Саакашвілі, але ж повинно бути розуміння, що є якісь засади державної безпеки і геополітики. Вважаю, принаймні, доцільніше було б запрошувати іноземця з українським походженням», - розповідає Дехтієвський.

Читайте також: Порошенко зобов'язався відповідати за гроші інвесторів

Нагадаємо, 14 жовтня народні депутати України проголосували за створення Антикорупційного бюро. За деякими даними, відомо, що в Державному бюджеті на наступний рік буде передбачено 300 млн грн на Антикорупційне бюро.

Зазначимо також, що Порошенко обіцяє на Старий Новий рік антикорупційний сюрприз.

Крім того, Порошенко призначив Рефата Чубарова, Євгена Захарова та Ярослава Грицака членами конкурсної комісії Національного Антикорупційного бюро. У свою чергу, Кабмін затвердив членами конкурсної комісії з обрання голови Національного антикорупційного бюро правозахисника Йосипа Зісельса, доктора юридичних наук Олександру Яновську та журналіста Юрія Бутусова.



ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: