Антикорупційне бюро – аналог ФБР чи нова посада для Саакашвілі? Експерти

Читать на русском

На посаду голови Антикорупційного бюро в першу чергу потрібно розглянути кандидатуру Саакашвілі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Роман Липинський і політичний експерт Віктор Небоженко.

«Вважаю, що Антикорупційне бюро можна порівняти з ФБР, і його призначення – займатися хабарництвом серед чиновників та представників влади. Основне завдання комісії –це перевірка майнових декларацій та попередження цього ж хабарництва. Корупція – одна з глобальних проблем держави і боротьба з нею – вимога Заходу, щоб Україна могла отримувати фінансування», – переконаний Роман Липинський.

На думку Віктора Небоженка, очолити Антикорупційне бюро міг би Євген Бистрицький, директор Міжнародного фонду «Відродження».

«Це реально людина, яка принципова, дуже заможна, і якій корупційні схеми не потрібні. Відносно особистості Саакашвілі, вважаю, що він лідер, сильний політик, борець з Путіним, але не борець з корупцією, і в Україні йому робити нема чого. Взагалі запрошувати на цю посаду іноземця – це цирк. З таким успіхом можна обирати від норвезького до молдавського міністра. Це прямий показник для всього світу того, що в Україні немає жодної людини, чиновника, який не бере хабарі», – розповідає Небоженко.

Юрій Бутусов, член конкурсної комісії з вибору глави Національного антикорупційного бюро, пише в Facebook, що Михайло Саакашкілі є найкращим кандидатом на цей пост.

«Саакашвілі захистив права бізнесу та інвесторів в Грузії. Це людина, яка для Європи та Америки вже є символом успішних реформ в пострадянських країнах. Пропоную своїм колегам по конкурсній комісії насамперед розглянути кандидатуру Саакашвілі, зробити таку пропозицію, і вже на цьому тижні в найближчі дні ухвалити рішення», – пише Бутусов.

Як вважає Тарас Березовець, НАБ буде працювати ефективно тільки в тому випадку, якщо жоден із співробітників антикорупційного відомства не буде пов'язаний кар'єрою з силовими органами.

«У силових структурах десятиліттями процвітає порочна практика перекидати співробітників з одного відомства в інше. У теорії це зроблено для того, щоб не дозволити фахівцеві врости в систему і створити корупційні зв'язки», – говорить Березовець.

Читайте також: Реформи мають бути ще більш радикальними - Яценюк

Нагадаємо, 17 грудня Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в Україні з 14 січня 2015 року буде створене Антикорупційне бюро. Він також запевнив, що директора НАБ призначатимуть за прозорою процедурою та з узгодженням з громадськістю.

Зазначимо, що Президент України вже призначив Рефата Чубарова, Євгена Захарова та Ярослава Грицака членами конкурсної комісії Національного антикорупційного бюро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: