Законом про РНБО влада повторює помилки 16 січня 2014 року. Погляд

Читать на русском

Парубію як секретарю РНБО навіть в період війни додаткові повноваження не надавали.

Про це пише незалежний експерт з правових питань Борис Малишев на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Вчора ввечері та сьогодні зранку було зібрано підписи 13 депутатів під поправками до закону про РНБОУ. Наша мета - вивести з-під РНБОУ та його секретаря нові антикорупційні органи. Вивести з-під впливу секретаря РНБОУ призначення силовиків. По-перше, це суперечить Конституції, яка чітко визначила межі компетенції РНБОУ. По-друге, ми маємо зберегти незалежними Антикорупційне бюро і Нацагентство запобігання корупції, на чому також наполягав глава офісу МВФ у Києві Жером Баше», - пише Малишев.

На його погляд, з певною долею вірогідності «клієнти» цих антикорупційних установ можуть опинитися серед членів РНБОУ.

«Наші поправки були подані о 9:40 ранку, але зареєстровані лише після 14 години. За цей час профільний комітет з національної безпеки та оборони, яким керує НФ, встиг провести офіційно неанонсоване засідання і схвалити розгляд закону в повторному 2-му читанні взагалі без правок. Регламент дає 10 днів на внесення поправок. Тому комітет не має права відкинути ту, яка підписана 13 депутатами. Це кричуще порушення. Ми наполягаємо на розгляді та схваленні наших поправок. Ми закликаємо колег з комітету нацбезпеки не проводити закритих неанонсованих засідань», - повідомляє Малишев.

До того ж, Парубію як секретарю РНБО в найскладніший період війни додаткові повноваження не надавали. Навіть таке питання не поставало. Потім півроку РНБОУ взагалі була без секретаря.

Водночас, як пише Сергій Лещенко в Facebook, Верховна Рада повторює помилки 16 січня 2014 року.

«Голосування за закон про РНБО, який створює нову гілку влади з РНБО і наділяє Турчинова повноваженнями віце-президента, відбулося всупереч Конституції, Регламенту та здоровому глузду. Питання проломили через коліно. Конституцією витерли ноги. Поправки навіть не поставили на голосування. Питання повторно внесли на розгляд без голосування у сесійній залі. Жоден депутат не мав перед очима редакції закону, за який проголосували. «Народний фронт» шантажем та нехтуванням закону протиснув рішення. Його ми будемо розхлібувати багато років», - наголошує Лещенко.

Читайте також: Закон про РНБО: монополія влади чи контроль над силовиками?

Нагадаємо, сьогодні, 25 грудня, депутати Верховної Ради ухвалили законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України». За документ проголосувало 253 депутати.

Новини по темі:

У БПП покарають тих, хто саботував голосування за закон про РНБО

Порошенко створює монополію влади за рахунок Турчинова в РНБО – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: