Порошенко створює монополію влади за рахунок Турчинова в РНБО – експерт

Читать на русском

АП буде мати тотальний контроль над Міністерством внутрішніх справ за допомогою РНБО.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Микола Сунгуровський і військовий експерт Дмитро Уманець.

«Для того, щоб послабити позиції лідерства Яценюка, Порошенко призначив Турчинова фактично керувати силовим блоком країни, під контролем АП. Таким чином, на доказ своїх намірів він вніс поправки в законопроект «Про РНБО» і тим самим, якщо проаналізувати ці поправки, Турчинов фактично стає віце-президентом України. Хоча все ж таки не все Порошенко віддав у владу Турчинову. Його звільнення, на випадок серйозних розбіжностей він залишив за собою», - розповідає Уманець.

З його слів, раніше РНБО був стратегічним органом, зараз же РНБО не зобов'язаний пропонувати Президенту рішення з безпеки, а може їх сам ухвалити на таємних засіданнях. До того ж, РНБО наділяється функцією керівного органу й одноосібно допомагає АП встановити легалізований контроль над усіма без винятку силовиками.

«Крім того, красиво написана інновація РНБО «координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сферах протидії корупції» - означає тотальний контроль АП над Міністерством внутрішніх справ за допомогою РНБО. Тому Порошенко не лише розширив повноваження Турчинову, якого він же має право і зняти, але в першу чергу подбав про своє необмежене правління», - пояснює Уманець деякі правки, за які не проголосували нардепи в законопроекті про розширення повноважень РНБО.

У коментарі «Слову і Ділу» Микола Сунгуровський заявив, що Порошенко намагається встановити монополію влади.

«Апарат РНБО давно вже перетворився на штаб політичної боротьби. У законопроекті немає загальної моделі сектору безпеки, не позначено ні роль, ні місце РНБО в цій системі, можливо, тоді б ставлення нардепів було б іншим. По суті ж, всі зміни внесені в ключі трикутника: Порошенко-Яценюк-Турчинов», - підсумував Сунгуровський.

Читайте також: Україна зможе вступити в НАТО - Рада ухвалила закон

Також, нардеп Роман Шухевич завив, що з ухваленням цього законопроекту на базі РНБО створюється «зовсім інший орган» і виникає загроза державного перевороту.

«Складається новий орган - третє джерело влади. Ми вже мали два джерела влади, матимемо третє», - заявив Шухевич.

Нагадаємо, 11 грудня 2014 Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким планується розширити повноваження РНБО.

16 грудня 2014 року Петро Порошенко призначив секретарем РНБО екс-спікера Верховної Ради, голову фракції «Народний фронт» Олександра Турчинова.

Новини по темі:

У БПП покарають тих, хто саботував голосування за закон про РНБО

Порошенко передумав: мобілізації бути


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: