Закон про РНБО: монополія влади чи контроль над силовиками?

Читать на русском

Депутати Верховної Ради ухвалили законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України». За документ проголосувало 253 депутати.

Новий закон розширює повноваження РНБО. Згідно із ним, Рада національної безпеки і оборони України ухвалює рішення щодо «невідкладних заходів із розв’язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України», пише «Слово і Діло», з посиланням на «Радіо Свобода».

Нагадаємо, що це вже друга спроба ухвалення законопроекту. 23 грудня даний законопроект майже у повному складі не підтримали фракції «Опозиційного блоку», «Радикальної партії», «Самопомочі», «Батьківщини» і майже всі позафракційні депутати, і як результат, не вистачило 3 голосів.

На таке голосування одразу відреагували у БПП, там пообіцяли покарати тих, хто саботував голосування за закон про РНБО. Про це в парламенті розповіла народний депутат Ірина Геращенко.

«Для мене дивне неголосування кількох наших колег, які, відповідно до статуту фракції, зобов'язані, якщо прийняте відповідне рішення, голосувати разом всі. Я думаю, ми розглянемо це питання на фракції», – прокоментувала ситуацію Геращенко.

Військовий експерт Дмитро Уманець в коментіра «Слово і Ділу» заявив, що даний законопроект допоможе АП мати тотальний контроль над Міністерством внутрішніх справ за допомогою РНБО.

«Для того, щоб послабити позиції лідерства Яценюка, Порошенко призначив Турчинова фактично керувати силовим блоком країни, під контролем АП. Таким чином, на доказ своїх намірів він вніс поправки в законопроект «Про РНБО» і тим самим, якщо проаналізувати ці поправки, Турчинов фактично стає віце-президентом України. Хоча все ж таки не все Порошенко надав у владу Турчинову. Його звільнення, на випадок серйозних розбіжностей, він залишив за собою», - розповідає Уманець.

А Микола Сунгуровський заявив, що Порошенко намагається встановити монополію влади.

«Апарат РНБО давно вже перетворився на штаб політичної боротьби. У законопроекті немає загальної моделі сектору безпеки, не позначено ані роль, ані місце РНБО в цій системі, можливо, тоді б ставлення нардепів було б іншим. По суті ж, всі зміни внесені в ключі трикутника: Порошенко-Яценюк-Турчинов», - підсумував Сунгуровський.

В свою чергу, нардеп Роман Шухевич завив, що з ухваленням цього законопроекту на базі РНБО створюється «зовсім інший орган» і виникає загроза державного перевороту.

Читайте також: Реформи мають бути ще радикальнішими – Яценюк

«Складається новий орган - третє джерело влади. Ми вже мали два джерела влади, матимемо третє», - заявив Шухевич.  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: