Росія ігнорує норми міжнародного права – юрист

Читать на русском

    Ситуація щодо злочинців колишнього режиму, які мають українське громадянство та переховуються на території РФ, зайшла в глухий кут.

    Про це «Слову і Ділу» розповіла юрист-кримінолог Ганна Маляр, коментуючи заяву СБУ щодо ідентифікації адреси винуватців у справах Майдану.

    «Росія повинна на запит України надати правову допомогу у переслідуванні громадян України, які вчинили злочин і переховуються на території Росії. В тому числі, Росія повинна була б видати таких осіб, якщо її правохоронним органам відомо їх місцезнаходження», – завила юрист.

    На такий крок Росія має піти через те, що Україна, і Росія є учасниками Європейської конвенції про видачу 1957 року й Конвенції про правову допомогу в цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року, які передбачають взаємну видачу осіб для кримінального переслідування.

    Однак, за словами Ганни Маляр, через ситуації двостороннього політичного конфлікту, влада РФ не має намірів та зацікавленості сприяти Україні в розслідуванні будь-яких злочинів щодо представників попереднього злочинного режиму.

    Та все ж таки, якщо Україні вдасться повернути представників «злочинної влади» їм інкримінують посягання на основи національної безпеки, порушення прав людини та державної зради, додає юрист-кримінолог.

    Читайте також: В ПАРЄ незадоволені українськими добровольчими батальйонами

    Нагадаємо, в СБУ вже ідентифікували адреси винуватців у справах Майдану, зокрема там знають точну адресу де у Підмосковʼї живе Азаров. Про це заявив радник голови СБУ Дмитро Тупчієнко. Однак на те, що Росія погодиться їх видати, в Україні не сподіваються.

    Також Україна подала звернення в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, щоб колишнє керівництво країни на чолі з Януковичем понесло покарання згідно з міжнародним правом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: