Військовослужбовці і добровольці не зможуть проголосувати - Кошель

Читать на русском

У Верховній Раді захопились політичними іграми і на досить ганебній ноті завершили каденцію цього парламенту.

Таку думку в ході інтерв'ю «Слову і Ділу» висловив голова Комітету виборців України Олексій Кошель, коментуючи ситуацію довкола того, що наразі Верховною Радою України так і не була законодавчо передбачена можливість для голосування участників АТО, що перебувають на сході.

«Якщо дивитись з математичного боку, то цей факт суттєво не вплине, тому що не проголосує всього кілька десятків тисяч громадян. Скажімо, ми ж не говоримо про те, що близько 70 тис. охоронців теж не проголосують, бо не зареєструвалися на відповідних дільницях. Але справа тут в іншому — обов'язок Верховної Ради підтримати нашу армію і добровольців будь-якою ціною», - говорить Кошель.

Що ж стосується ідеї щодо звернення голови ВРУ Олександра Турчинова до ЦВК з метою організації процесу голосування українських військових в зоні АТО, то на думку Олексія Кошеля, ніякого сенсу відповідний крок не має.

«ЦВК сама організовує свою работу і не потребує жодних звернень високопосадовців. Ми змалювали досить чітко два сценарії: ВР може провести чергове позачергове засідання, для того, щоб подібне рішення було прийнято і підписано Президентом. І це дасть змогу хоча б частині військовослужбовців проголосувати. Інший варіант — ЦВК створює спеціальні виборчі тимчасові дільниці. По законодавству час для їх реєстрації вже завершився. Але за великим рахунком, це було б незначне порушення законодавства і країна могла б вийти з цієї ситуації. Але, на жаль, ЦВК не хоче порушувати жодної норми закону — і це можна зрозуміти, бо вона забезпечує чистоту виборів. Тому, все ж таки, військовослужбовці і добровольці проголосувати не зможуть», - підсумував експерт.

Нагадаємо, що сьогодні, міністр юстиції України Павло Петренко висловив думку про те, що солдати антитерористичної операції повинні отримати право голосувати так само, як і внутрішньо переміщені особи, і що відповідне рішення повністю залежить від політичної волі членів ЦВК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: