Закон «Про очищення влади» не відповідає європейським стандартам люстрації

Читать на русском

Закон про люстрацію порушує європейські стандарти люстрації, тому, по суті, його не можна розцінювати як закон, що має юридичну силу

Таку думку висловив «Слову і Ділу» український правозахисник, політичний і громадський діяч Володимир Чемерис, коментуючи заяву Генерального прокурора України Віталія Яреми про те, що закон про люстрацію не відповідає Конституції України.

«Закон «Про очищення влади» влади прийнятий не для того, щоб вирішувати проблеми перевищення повноважень або порушення прав державними особами. Це скоріше проект передвиборчої кампанії. Тим більше за Конституцією вже визначена процедура звільнення і цей закон дійсно явно порушує деякі норми конституційного права», - розповідає правозахисник.

«Я згоден з думкою Яреми. По-перше, дія закону поширюється на дуже велике коло людей, що не може бути в принципі, а по-друге - в законі не прописано чітких пунктів, як застосовувати цей закон до відповідних осіб. Більш того, закон не відповідає європейським стандартам люстрації, тому рішення про дію закону має бути переглянуте в обов'язковому порядку», - стверджує Чемерис.

Читайте також: Як працювали жертви «народної люстрації»?

Нагадаємо, раніше в Кабінеті міністрів України повідомили, що дія прийнятого 16 вересня закон «Про очищення влади» поширюється на більш на мільйон вітчизняних чиновників.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: