Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 8-14 серпня

Читать на русском

«Слово і Діло» представляє результати щотижневого моніторингу обіцянок українських міністрів, що проводився з 8 по 15 серпня. Минулий тиждень у Кабінеті міністрів був багатим на обіцянки: досьє урядовців поповнилося 16 новими обіцянками. 6 узятих на себе зобов'язань міністри виконали, ще одне - провалили.

Що обіцяли і що виконали?

Вже традиційно для останніх місяців основна увага громадськості та українських міністрів прикута до сходу України, а саме - до Донецької та Луганської областей, де нині триває антитерористична операція. Тож дайджест урядових обіцянок «Слово і Діло» вирішило почати з міністра оборони Валерія Гелетея, який пообіцяв доукомплектувати 72-гу окрему механізовану бригаду, а тих бійців, що нині є у її складі - представити до нагород. Також Гелетей зазначив, що діти військовослужбовців АТО отримають можливість вступити до військових ліцеїв поза конкурсом – за результатами додаткового набору.

Обіцянки силового блоку уряду продовжив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він також пообіцяв опікуватися сім’ями військових АТО, заявивши, що у складі МВС з’явиться спеціальна служба для допомоги родинам загиблих воїнів. Аваков також пообіцяв протягом тижня створити оперативну ескадрилью безпілотних літальних апаратів. Висловився міністр і стосовно «гуманітарного конвою» з Російської Федерації, заявивши, що він не перетне кордон на Харківщині.

Свій гуманітарний вантаж відправила на Донбас і Україна. У зв’язку з цим «Слово і Діло» зареєструвало обіцянку міністра інфраструктури Максима Бурбака відзвітувати про кошти, витрачені на конвой гуманітарної допомоги Луганську.

Незважаючи на продовження розгортання бойових дій на сході, міністр освіти Сергій Квіт продовжує сподіватися, що навчальний рік у школах Донеччини та Луганщини почнеться, як і зазвичай – 1 вересня. Про це очільник МОН заявив 13 серпня.

Про те, що війна не стала на заваді мирним ініціативам українських посадовців, говорить і продовження євроінтеграційних процесів, яке активно анонсують вітчизняні міністри. Так, віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що на одному з найближчих засідань уряду заплановане пакетне призначення заступників міністрів з питань євроінтеграції. Цього ж тижня міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник пообіцяв 21 серпня презентувати у Верховній Раді Національну стратегію наближення законодавства України до права Євросоюзу у сфері охорони довкілля.

Втім, дивлячись у перспективу, український уряд не забуває також озиратися назад. Так, за словами міністра Кабінету міністрів Остапа Семерака, уряд ініціює створення комісії з повернення Україні активів колишнього СРСР, що, на думку міністрів, належать нашій країні по праву. Також, зі слів Семерака, Кабмін запланував найближчим часом побудувати нову 200-кілометрову повітряну лінію електропередачі у Запорізькій та Херсонській областях. Крім того, в рамках реконструкції вітчизняних електромереж буде зведена нова лінія Рівненської АЕС, запевнив міністр.

Також цього тижня очільник Мінкульту Євген Нищук нарешті продемонстрував, що ініціатива про введення санкцій не обійшла і його відомство. 8 серпня Нищук заявив, що українські санкції торкнуться 14 діячів культури РФ, що виступають на підтримку російської агресії стосовно України.

Крім того, за сім днів, що минули, по одній новій обіцянці додалося до рейтингів міністрів аграрної політики та охорони здоров’я. Так, Ігор Швайка, коментуючи перші результати збору зернових, заявив, що цьогорічний урожай буде більшим, ніж у 2013 році – незважаючи на часткову втрату для аграріїв зони АТО та російську анексію Криму. Що ж до Олега Мусія, то він цього тижня пообіцяв ініціювати зміни до закону про державні закупівлі.

Лідером за виконаними обіцянками за останній тиждень знову став Арсеній Яценюк. «Слово і Діло» зафіксувало виконання одразу 4 прем’єрських зобов’язань. Так, голова уряду дотримав свого слова щодо забезпечення додаткових виплат військовослужбовцям та надання матеріальної допомоги пораненим і родинам загиблих бійців АТО. Крім того, Яценюк, як і обіцяв, надав докази присутності російських солдат на території України. На додачу, у четвер, 14 серпня, Верховна Рада підтримала ініціативу прем'єра про реформування газотранспортної системи.

Інша реалізована парламентська ініціатива - подання на розгляд Верховної Ради законопроекту про накладення санкцій на юридичних та фізичних осіб, що підтримують сепаратизм та тероризм в Україні. Відповідну обіцянку дав 4 серпня міністр юстиції Павло Петренко.

Ще однією виконаною обіцянкою відзначився цього тижня очільник МЗС. Визволення 5 полонених росіянами солдатів 72-ї механізованої бригади стало першою виконаною обіцянкою Павла Клімкіна на посаді міністра зовнішніх справ, зафіксованою «Словом і Ділом».

Єдиним невиконаним зобов'язанням цього тижня стала обіцянка міністра аграрної промисловості та продовольства Ігоря Швайки. 13 травня спеціалісти проекту зафіксували на урядовому порталі слова Швайки про намір реалізувати 150 тисяч тонн цукру з Аграрного фонду до серпня. За словами урядовця, такий крок мав би стабілізувати ситуацію на ринку цукру. Щоправда пізніше міністр це заперечив, заявивши, що журналісти неправильно потрактували його слова.

Що відповідають міністри?

Одним з інструментів контролю за виконанням обіцянок, яке використовує «Слово і Діло», залишається спілкування кореспондентів проекту з міністрами. Цього тижня журналістам «Слова і Діла» вдалося довідатися про стан виконання двох обіцянок урядовців.

Зокрема, саме у розмові з журналістом міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка зазначив, що станом на 13 серпня виконання зафіксованої проектом обіцянки про продаж 150 тис тонн цукру для стабілізації ціни на нього так і не почалося. Коментуючи це, кервник Мінагрополітики заявив, що Аграрний фонд має у своєму розпорядженні зазначений обсяг солодкого піску, однак досі не вийшов з ним на ринок через те, що Кабінет міністрів занадто пізно ухвалив відповідну постанову. Крім того, за словами Швайки, уряд встановив фіксовану ціну на цукор, яка може виявитися вищою за ринкову.

Пізніше кореспондент «Слова і Діла» запитав у віце-прем'єр-міністра Олександра Сича про те, які пільги отримають військові антитерористичної операції та їхні родини під час зарахування до навчальних закладів. Коментуючи заяву міністра оборони Валерія Гелетея про позачергове зарахування до військових ліцеїв дітей військовослужбовців АТО, Сич відповів, що таке доручення Міністерство освіти отримало вже давно. Урядовець заявив, що в усьому світі це нормальна практика - надавати пільги для отримання освіти військовослужбовцям та їхнім дітям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: