Швайка запевняє, що не допустить стрибка ціни на цукор

Читать на русском

Міністр аграрної політики Ігор Швайка пояснив, що у МінАПК та Аграрного фонду все ще є механізми впливу на ціни на українському ринку цукру.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання кореспондента «Слова і Діла» про стан реалізації 150 тисяч тонн цукру, які Аграрний фонд мав продати протягом травня-липня 2014 року. Нагадаємо, відповідну обіцянку міністр дав в середині травня, зазначивши, що такий крок має допомогти стабілізувати ціну на вітчизняному ринку цукру.

Швайка підкреслив, що поки що це рішення реалізувати не вдалося, оскільки Кабінет міністрів занадто пізно ухвалив відповідну постанову. «На сьогоднішній день ця ініціатива не реалізована, оскільки Кабінет міністрів лише минулого тижня ухвалив постанову про продаж цукру з державного інтервенційного фонду - 30 тисяч тонн (на місяць - «Слово і Діло»), і відповідно зараз ця постанова надійде до Аграрного фонду, він її буде виконувати», - прокоментував ситуацію Швайка.

Разом з тим, міністр заперечує, що він нібито гарантував продаж 150 тисяч тонн цукру до початку серпня. «Фраза правильна, але я не сказав, що ми реалізуємо. У нас є для реалізації 150 тисяч тонн, а порядок реалізації визначає Кабінет міністрів. Підтверджую: у нас і наразі залишається 150 тисяч тонн, і цей цукор сьогодні треба реалізувати, оскільки закінчується строк його зберігання і закупати цукор нового урожаю», - уточнив Швайка.

Читайте також: В Україні подорожчає хліб - депутат

Очільник МінАПК також стверджує, що реалізація цього цукру залишається під питанням ще й тому, що уряд встановив фіксовану ціну на солодкий пісок, у той час як Міністество пропонувало ціну гнучку - не більше 20% від максимальної і не менше 20% від мінімальної ціни на ринку. «Якщо на ринку буде ціна 8,95, а ми будемо продавати по 9,20 грн за кг - ми не продамо. Згорнемо цю програму і відзвітуємо перед Кабінетом Міністрів, що цукор цей не проданий, оскільки ціна 9200 грн за тонну не відповідає кон'юнктурі, яка склалася на цей поточний момент часу. І відповідно вийдемо на вересень з іншою постановою», - резюмував міністр.

Загалом «Слово і Діло» зафіксувало 49 обіцянок міністра аграрної політики Ігоря Швайки, з яких він на цю мить виконав 6.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: