Обіцянки міністра агрополітики Швайки (ІНФОГРАФІКА)

Читать на русском

Минуло більше трьох місяців як Ігор Швайка очолив Міністерство аграрної політики та продовольства. Нинішній міністр, як і його попередник Микола Присяжнюк, до свого призначення не працював в аграрній сфері. Однак, судячи з кількості даних обіцянок, він потроху втягується в роботу. За цей час Ігор Швайка встиг дати 40 обіцянок. Наразі йому вдалось виконати лише 4 із них.

Одними з перших обіцянок Ігоря Швайки на посаді міністра стали: забезпечення продовольчої безпеки країни та ліквідація корупційних схем в аграрній галузі. Можна сказати, що вони є визначальними для подальшої діяльності міністра. Не дивно, що згодом він запланував вжити низку досить важливих для аграрної сфери заходів. Перш за все, міністр пообіцяв аграріям відійти від надмірної зарегульованості агроринку, скоротивши кількість дозвільних документів, усунути посередників при вирішенні земельних питань та розширити доступ до кредитування. Крім того, посадовець запланував впорядкувати діяльність агрохолдингів, розробивши відповідну концепцію на законодавчому рівні. Звісно, що обіцянки такого роду вимагають значного часу, тому наразі залишаються в процесі виконання.

Незважаючи на періодичні повідомлення ЗМІ про можливість свого звільнення, Ігор Швайка не збирається залишати свою посаду і має далекоглядні плани, навіть вже на наступний рік. Серед іншого, у 2015 році міністр запланував розробити та прийняти Аграрний кодекс. Також він запевнив аграріїв, що спеціальний режим оподаткування ПДВ на додану вартість буде збережено.

Головним досягненням очільника Мінагрополітики можна вважати скасування технічного огляду для сільськогосподарської техніки. Також міністру вдалось врятувати три харківські аграрні виші від ліквідації шляхом злиття.

В той же час, міністру не вдалось виконати низку важливих обіцянок. Головним провалом посадовця є несвоєчасні поставки зерна до Китаю. Нагадаємо, що ще в 2012 році Україна уклала з КНР угоду про постачання 4 млн тонн зернових. Однак і досі контракт залишається невиконаним, що негативно відображається на іміджі нашої держави.

Крім того, Ігорю Швайці так і не вдалось за ці три місяці зробити своє відомство відкритим для діалогу з громадськістю та підприємцями. Результатом цього стало висловлення недовіри міністру з боку аграріїв. Це сталось на Всеукраїнському аграрному форумі, що проходив у квітні цього року. Також очільнику Мінагрополітики не вдалось вчасно завершити аудит підпорядкованих державних підприємств.

Загалом, Ігорю Швайці дісталась в управління досить складна, але разом із тим важлива, сфера економічної діяльності. В контексті останньої заяви Арсенія Яценюка аграрний сектор набуває особливого, ба навіть стратегічного значення. Сподіваємось, що міністру вдасться гідно виконати свої обіцянки і зробити Україну новою “житницею Європи”. І це, справді, буде приємне досягнення, про яке нещодавно заявляв Ігор Швайка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: