Неавтономний Крим: як будувати відносини з півостровом

Читать на русском

Македон Ілона

Ніхто не збирається залишати своїх громадян у Криму напризволяще;

Крим був і залишається українським;

Питання повернення окупованого іноземними військами Криму в «лоно» України вирішиться в найближчі роки

 - ось головні тези, які нова українська влада вкладає в голови своїм материковим і «острівним» громадянам. Схоже, Київ спробує вибудувати політику стосовно Криму в стилі «ні нашим, ні вашим», тобто не визнаючи виходу півострова зі складу України й максимально підтримуючи зв'язок з окупованою територією. Між тим, завдання це не з простих. Уже сьогодні зрозуміло, що Москва на подібний сценарій не погодиться, і протидіятиме йому різними методами.

Вода, газ та інші радощі цивілізації. Чи не з першого дня висадки російських військових у Криму пішли розмови на тему, а відключимо-но кримчанам газ, воду, електрику і що там ще можна відключити. Але таку ідею не підтримали державні керівники. На сьогодні максимальні санкції для "відбитих" від материка "острів'ян", які обговорюються на державному рівні - це підняття тарифів ЖКГ від дотаційних до економічно обгрунтованих. Таку заяву вчора зробив в. о. голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, тарифи на газ та електроенергію для кримчан сьогодні занижені приблизно вчетверо, а тарифи на водопостачання - всемеро.

Однак показники тарифів на воду (станом на 1 січня 2014), вивішені на сайті Мінрегіону, свідчать, що кримчани недоплачували за воду лише близько третини реальної вартості 1 кубометра води (36,6%), тобто тариф занижений лише в 1,5 рази. При цьому комерційні користувачі в Криму переплачують фактичну собівартість води на 45%. І це не особливість кримського регіону , а загальноукраїнська практика.

Важливим завданням для влади буде збереження наявного транспортного сполучення з Кримом. Міністр інфраструктури Максим Бурбак обіцяє зберегти його в повному обсязі. Тим часом авіасполучення з півостровом може ускладнитися. Як пояснює голова українського підрозділу «Яндекс» Сергій Петренко, «політ на невизнану державами-членами IATA (Міжнародна асоціація повітряного транспорту) територію може призвести до санкцій щодо авіакомпанії», або ж цей політ виявиться занадто дорогим. Подібна ситуація склалася у відокремленій від Грузії Абхазії, куди не літають навіть російські авіакомпанії. Але статус Криму явно буде іншим - Росія вводить півострів до складу Федерації, Україна ж вважає його своєю територією. Питання в тому, який статус Криму присвоїть міжнародне співтовариство?

З міжнародного аеропорту Сімферополя сьогодні літають тільки в Москву. Всі рейси в Київ і Стамбул скасовані.

Із залізничним сполученням ситуація більш зрозуміла. Поки що альтернативи зв'язку з материковою Україною в Криму немає. За останніми даними «Укрзалізниці», пасажирські та вантажні поїзди на півострів ходять за графіком і без збоїв.

Тим часом Росія планує побудувати міст, що з'єднує Крим з російською Таманню - так званий міст Керч-Кубань, і планує вона це зробити від самого розпаду СРСР. До слова, вперше ідею будівництва мосту через Керченську протоку ще до початку Великої Вітчизняної задумав Йосип Сталін, і навіть замовив для цих цілей металоконструкції в Німеччині. В листопаді 1944-го, через півроку після звільнення Криму від німців, залізничний міст був побудований, але вже взимку 1945-го лід зруйнував 32 опори, позаяк міст не мав льодорізів. Після закінчення війни міст зруйнували до кінця. Виявилося, що в районі мосту - складні льодові утворення, великі багатометрові мулисті відкладення на дні й сильні течії.

Побудувати Керченський міст у 2007 році обіцяла й екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Згодом затятий прихильник українсько-російської інтеграції Вадим Колесніченко заявив, що перехід буде побудовано до проведення Олімпійських ігор у Сочі. Втім, далі розмов справа з мостом не доходила, бо й проект дорогий, і великої потреби в ньому немає - навантаження успішно виконувала поромна переправа. До сьогоднішнього дня будівництво кримсько-російського мосту було лише приводом для передвиборних спекуляцій та міжвиборчого популізму.

Соціалка. Не менш складно українській владі буде зберегти соціальні виплати кримчанам, зокрема пенсії, матеріальні допомоги тощо. Нещодавно міністр соцполітики Людмила Денісова казала, що в Криму затримок з виплатою пенсій не буде. За останніми повідомленнями відомства, пенсії та інші соціальні виплати жителям Криму забезпечували через поштові відділення та банки. Станом на 16 березня відомство профінансувало 677 млн грн, залишилося профінансувати ще 359 млн грн, але кримське казначейство відключилася від зв'язку з Києвом.

У сфері медицини теж поки нічого незрозуміло. Міністр охорони здоров'я Олег Мусій заявив, що МОЗ не постачатиме до Криму раніше закуплені для регіону 66 машин швидкої допомоги, якщо тільки Росія за них не заплатить.

Намагається влада утримати зв'язок і з кримською молоддю. Міністерство освіти спростило процедуру переведення студентів із кримських та севастопольських вишів на навчання в інші регіони України. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок взагалі заявив, що МОН і керівництво українських ВНЗ повинні надати можливість жителям Криму здобувати вищу освіту без проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

«На даний момент до нас звернулися близько 70 студентів із кримських ВНЗ з проханням перевести їх на навчання в наш університет. Ми зараз шукаємо під кожну людину вільні місця, перевіряємо залікову книжку, щоб вона була відповідного рівня, й готуємо для них запрошення. В основному звертаються студенти з Таврійського університету й Севастопольського національного технічного університету. Здебільшого звернулися студенти-українці, які не згодні з окупацією Криму та не бачать перспектив у навчанні в Російській Федерації», - розповів нам проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров. При цьому він додав, що, на жаль, «голос наукового співтовариства звучить надто тихо», щоб мати можливість реально впливати на жителів Росії.

Міграція. Близько 25 тис. жителів Криму виявили бажання залишити Крим, заявила вчора міністр соціальної політики Людмила Денісова. Уряд створив штаб для сприяння сім'ям, які переїжджають з Криму в інші області України. Також Денісова обіцяє допомогти кримчанам-мігрантам у питанні працевлаштування на новому місці. Багато регіонів України відгукнулися на потреби жителів Криму, які залишають свої будинки. Так, голова Донецької ОДА Сергій Тарута готовий прийняти мігрантів з півострова в будинках сімейного типу. Таку саму обіцянку давав голова Київської міськдержадміністрації Володимир Бондаренко й губернатор Херсонщини Юрій Одарченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: