Україна отримає 560 млн євро від Європейського інвестиційного банку: на що підуть кошти

Європейський інвестиційний банк цього року виділить Україні кредити на 560 млн євро. Кошти спрямують на енергетичні проєкти, а також проєкти в транспортній інфраструктурі та відновленні житла.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в Telegram.

Меморандум про виділення коштів сторони підписали сьогодні, 19 квітня. Шмигаль зазначив, що Україна планує прискорити роботу над поточними проєктами та сфокусуватися на підготовці нових інвестицій ЄІБ у критичні державні та приватні ініціативи.

«Меморандум сприятиме швидкому відновленню України та наблизить нас до Європейського Союзу», – додав він.

В Мінфіні, розповіли, що у меморандумі визначено пріоритетні напрями співпраці на найближчі 10 років. Відтак у 2024 році ЄІБ спрямує 500 млн євро кредитів та 60 млн євро грантів на реалізацію існуючих проєктів.

Нагадаємо, 1 лютого на спеціальному саміті лідерів Європейського Союзу було затверджено пакет фінансування для України у розмірі 50 млрд євро. Наприкінці березня Єврокомісія виплатила Україні перший транш у 4,5 млрд євро.

Також очікується, що у квітні ЄС виділить 1,5 млрд євро, а у травні – 1,9 млрд євро. Кошти буде надано, якщо Україна виконає узгоджені раніше умови програми.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО