НАБУ і САП викрили схему заволодіння 160 млн грн, виділеними на відновлення Харкова

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили сімох осіб на організації схеми із заволодіння 159,5 млн грн, виділених на відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Про це повідомляють прес-служби органів.

За інформацією «Слово і діло», про підозру повідомили першому заступнику генерального директора комунального підприємства «Харківські теплові мережі» Сергію Волику.

«За процесуального керівництва прокурора САП детективами НАБУ викрито організовану групу та повідомлено про підозру 7 особам, причетним до заволодіння коштами, у тому числі міжнародних партнерів України, що призначалися для відновлення критичної інфраструктури Харкова. Серед підозрюваних: керівник організованої групи; двоє працівників КП «Харківські теплові мережі»; чотири особи, підконтрольні лідеру організованої групи», – інформує САП.

У НАБУ розповіли, що, як встановлено слідством, у квітні 2022 року впливовий бізнесмен, який є організатором групи, у змові з першим заступником генерального директора КП «Харківські теплові мережі» домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Компанія-постачальник продукції закупила необхідне через низку фірм-прокладок у виробника і продала її комунальному підприємству за понад удвічі завищеною ціною. При чому вказане КП мало з цим виробником прямі господарські відносини.

«Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд. При цьому частина цих коштів у сумі 22 млн грн була надана Світовим Банком (Міжнародний банк реконструкції та відродження) та призначалися для розвитку міської інфраструктури», – додали в НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили колишнього радника Офісу президента на заволодінні майже 95 млн грн АТ «Укрзалізниця». Раніше НАБУ викрило організовану групу в УЗ, яка завдала 117 млн грн збитків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО