Гарантії безпеки: Україна близька до укладання угоди ще з однією країною Європи

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц домовилися найближчим часом завершити переговори щодо узгодження двосторонніх гарантій безпеки.

Про це повідомляється на сайті федерального уряду ФРН.

Згідно з повідомленням, йдеться про угоду щодо безпекових зобов’язань відповідно до декларації «Групи семи», ухваленої на саміті НАТО в липні 2023 року.

Шольц запевнив Україну в незмінній і непохитній солідарності Німеччини проти російської агресії. Він продовжуватиме підтримувати Україну у військовій сфері в тісній координації з європейськими та міжнародними партнерами.

Як зазначають німецькі ЗМІ, на пресконференції зі словацьким прем’єр-міністром Робертом Фіцо в Берліні Шольц заявив, що Німеччина хоче найближчим часом укласти безпекову угоду з Україною.

При цьому, канцлер Німеччини додав, що під час телефонної розмови із Зеленським у середу, 24 січня, велику роль відігравало питання «безпекового партнерства», інтенсивна підготовка якого ведеться обома державами.

«Я виходжу з того, що ми невдовзі це фіналізуємо. У мене є відчуття, що ми перебуваємо на порозі завершальних переговорів», – сказав Шольц.

Нагадаємо, напередодні Польща приєдналася до декларації G7 про гарантії безпеки для України. Окрім цього, Зеленський підписав у Києві двосторонню угоду у сфері безпеки з прем'єр-міністром Британії Ріші Сунаком.

Раніше повідомлялося, з якими країнами веде переговори Україна щодо угод у сфері безпеки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО