Рф проводить інформаційну операцію, щоб подати масштабні навчання НАТО як провокацію – ISW

Цього тижня починаються оборонні навчання НАТО «Steadfast Defender 2024». Росія проводить інформаційну операцію, щоб подати їх як провокацію.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Відомо, що у навчаннях візьмуть участь 90 тисяч військовослужбовців з 31 країни-члена НАТО і Швеції. Крім цього, участь візьмуть також понад 50 кораблів, більше як 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників, а також щонайменше 1100 бойових машин. Таким чином НАТО продемонструє свою здатність зміцнювати євроатлантичний регіон за допомогою трансатлантичного перекидання сил з Північної Америки під час змодельованого сценарію конфлікту проти майже рівного собі супротивника.

МЗС рф відреагувало на оголошення про проведення «Steadfast Defender 2024», заявивши що навчання НАТО стають дедалі провокаційними і агресивними за своїм характером. У МЗС країни-агресора стверджують, що «НАТО продовжує демонстрацію сил на порозі росії».

Інститут вивчення війни пише, що російська інформаційна операція спрямована на те, щоб представити оборонні дії НАТО у відповідь на реальну російську агресію на східному фланзі Альянсу як провокаційні. Окупанти мають на меті відвернути увагу від їхньої нещодавньої агресивної риторики і поведінки щодо НАТО.

«Путін вторгся в Україну не для того, щоб захистити росію від неіснуючої загрози з боку НАТО, а скоріше для того, щоб послабити і, врешті-решт, знищити НАТО, і цю мету він переслідує дотепер», – стверджують фахівці ISW.

Нагадаємо, у НАТО готуються до можливого нападу росії за підтримки Білорусі у 2025 році та розробляють сценарій оборони.

Раніше газета Bild із посиланням на джерела в одній із європейських розвідок уже писала, що росія може атакувати Європу взимку 2024-2025 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО