Блокада на кордоні: Україна та Польща домовилися про три конкретні кроки

Українська та польська сторони сьогодні погодили деякі заходи для розблокування кордону, де відбувається страйк перевізників.

Про це 1 грудня повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Повідомляється, що у Українська та польська сторони сьогодні погодили деякі заходи для розблокування кордону, де відбувається страйк перевізників.

Про це 1 грудня повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Повідомляється, що у Варшаві відбулася зустріч заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача та держсекретаря міністерства інфраструктури Польщі Рафала Вебера під головуванням Ядвіги Емілевич, урядової уповноваженої з питань польсько-української співпраці у галузі розвитку та за участю Міністерства фінансів та Міністерств Польща.

Під час зустрічі сторони погодили низку заходів, зокрема:

  • відкриття пункту пропуску «Угринів–Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску;
  • створення у системі «єЧерга» окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску «Ягодин – Дорогуськ» та «Краківець – Корчова». Саме на цих пунктах пропуску є фізичні смуги для порожнього транспорту безпосередньо у пункті пропуску як на українській, так і польській стороні;
  • запуск пілотного проєкту з реєстрацією в «єЧерзі» безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» терміном в один місяць.

Як зазначається, сьогодні питання про відміну чи зміни в «транспортному безвізі» не обговорювалося.

«Польські протестувальники наполягають на функціонуванні Угринів – Долгобичув та Нижанковичі–Мальховіце лише для транспорту на реєстрації ЄС. Позиція є неприйнятною для України та ЄС, оскільки це є дискримінацією щодо інших країн», – заявили в Мінінфраструктури.

Нагадаємо, страйк польських перевізників розпочався 6 листопада. Спочатку вони блокували три пункти пропуску, пізніше додався ще один. Сьогодні вранці на в'їзд до України стояли у черзі понад 2 тисячі вантажівок. З 1 грудня розпочати блокаду кордону хочуть словацькі перевізники.

Крім того, українські водії на одному із заблокованих КПП оголосили голодування.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО