Пушкін, Щорс, Воронцов, Суворов: Кабмін дав добро на знесення ще низки пам'ятників

Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє демонтувати пам'ятники письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським та радянським діячам.

Про це повідомила пресслужба Мінкульту 10 листопада.

Рішення Кабміну означає, що ці пам'ятники буде вилучено із Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення пам'яток.

Так, з реєстру вилучили: пам'ятник Пушкіну на Берестейському проспекті, пам'ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків, пам'ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Крім того, пам'ятники Пушкіну у Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову у Херсоні, «Україні – визволителям» в Ужгороді, Меморіальний комплекс «Борцям революції» у Луганську.

«Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам’ятники», – зазначив в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, цього тижня у КМДА розповідали, які ще пам'ятники хотіли б демонтувати у столиці. Нещодавно у Києві розпочали демонтаж триметрової радянської зірки на Галицькій площі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО