Чотирьох українських дітей вдалося повернути на Батьківщину

У суботу, 21 жовтня, стало відомо, що ще чотирьох українських дітей, яких депортували росіяни, вдалося повернути на Батьківщину.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook.

За його словами, повернути дітей вдалося в межах реалізації плану дій Bring Kids Back UA, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським. До цього процесу долучили громадські організації та міжнародних партнерів.

«Робота з повернення дітей на Батьківщину триватиме й надалі, тому вкотре щиро дякую всім, хто допомагає це робити. Це необхідно державі, це потрібно для нашого майбутнього», – написав Лубінець.

Тоді як керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що повернути вдалося чотирьох дітей: це 17-річна дівчина та троє хлопчиків – шести, трьох та дев’яти років. Вони вже вдома, разом зі своїми рідними.

Єрмак додав, що один з хлопчиків, якого вдалося повернути додому, не бачився з матір’ю з початку повномасштабного вторгнення.

«Лише уявіть, матір та син не бачились з початку повномасштабного вторгнення рф до України. Військовослужбовиця перейшла в розпорядження військової частини та пішла захищати Україну. Її неповнолітній син залишився вдома з бабусею і дідусем. Росія окупувала частину Херсонщини. Мати не могла евакуювати сина, потрапила в полон. Згодом жінку вдалося звільнити, вона почала шукати свого сина і нам вдалося його знайти та повернути з родичами», – розповів він.

Ще одна історія торкнулася хлопчика, який потрапив в окупацію на Херсонщині в той час, як його готували до операції.

«Таких історій дуже багато. Росія цинічно викрадає дітей, проводить примусову русифікацію, приховує факти всиновлення росіянами. Наше завдання від Володимира Зеленського – повернути додому всіх», – наголосив Єрмак.

Нагадаємо, цього року росіяни планують відправити ще 10 тисяч дітей із тимчасово окупованих територій до росії. Там із дітьми займатимуться «промиванням мізків».

Нещодавно Лубінець повідомляв, що росіяни у Криму відкрили ще один табір для перевиховання українських дітей.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО