США надсилали Україні дипломатичну ноту із закликом посилити боротьбу з корупцією – CNN

США за останні кілька тижнів неодноразово закликали Україну посилити боротьбу з корупцією, зокрема надсилали офіційну дипломатичну ноту, також відому як демарш.

Про це із посиланням на американських чиновників повідомляє CNN.

Чиновники кажуть, що певні види економічної допомоги США будуть пов'язані із прогресом України у реформуванні її інститутів. «Послання українцям завжди полягало в тому, що якщо якісь із цих коштів будуть присвоєні неправомірно, то це поставить під загрозу всю американську допомогу країні», – сказав CNN один американський чиновник.

Держдепартамент наприкінці літа направив Україні офіційну дипломатичну ноту, в якій йшлося про те, що США очікують від України подальших зусиль у боротьбі з корупцією, а також фінансової прозорості, щоб продовжувати отримувати пряму бюджетну підтримку. Раніше про демарш не повідомлялося.

У дипломатичній ноті також наголошувалося на необхідності проведення Україною реформ у рамках програми Міжнародного валютного фонду, у тому числі пов'язаних із боротьбою з відмиванням грошей.

Нагадаємо, напередодні видання Politico написало, що в адміністрації Джо Байдена набагато більше стурбовані корупцією в Україні, аніж говорять про це публічно. Це випливає із конфіденційної версії плану реформ в Україні, розробленої Держдепом.

У Держдепі при цьому зазначили, що Україна останні кілька тижнів вживає агресивних заходів для подолання корупції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО