НАБУ закрило справу про продаж державних акцій АТ «Україна туристична»

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактом імовірного зловживання службовим становищем посадовими особами Фонду державного майна під час продажу державного пакету акцій розміром 100% статутного капіталу АТ «Україна туристична».

Таке рішення було ухвалене детективом НАБУ ще 17 березня 2021 року, але публічно з'явилося лише зараз в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 19 вересня 2023 року, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, НАБУ розслідувало можливий продаж за заниженою вартістю пакету акцій АТ «Україна туристична». На думку слідства, службові особи Фонду держмайна, нібито зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ «Будівельний союз «Моноліт» вчинили дії, спрямовані на визнання переможцем на аукціоні щодо продажу державного пакету акцій в розмірі 100% статутного капіталу АТ «Україна туристична» за ціною, яка є нижчою за ринкову. Номінальна вартість цих акцій становить 89,6 млн грн.

Стартова ціна лоту цього пакету акцій була встановлена в розмірі 44,8 млн грн. В аукціоні взяли участь чотири компанії: «Піканте», «Спецавтоінвест», «Ремедіо» і будівельний союз «Моноліт». Переможцем торгів став будівельний союз «Моноліт» із сумою в 65 млн грн. Однак, як встановило слідство, компанія «Україна туристична» є засновником ПАТ «Туристичний комплекс «Пролісок» (володіє 88,02% акцій). Готельний комплекс намагалися продати за 98,47 млн грн, але фактично пізніше його оцінили в 26,53 млн грн.

Тому детектив НАБУ закрив справу за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення. Акції АТ «Україна туристична» продали за 65 млн грн разом із туристичним комплексом «Пролісок», який оцінили в 26,53 млн грн. Тому нібито збитків від продажу завдано не було. Через закриття справи суд скасував арешт корпоративних прав АТ «Україна туристична».

Нагадаємо, раніше в цій справі скасували арешт самого готельного комплексу «Пролісок».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО