Обходив санкції РНБО: викрито нові злочини олігарха рф Шелкова

Правоохоронці викрили нові злочини підсанкційного російського олігарха Михайла Шелкова, який причетний до схем прихованого постачання української титанової сировини до рф.

Про це повідомила пресслужба СБУ у середу, 30 серпня.

Як повідомляється, Шелков оминав накладені на нього персональні санкції РНБО. Для цього він використав підконтрольну компанію однієї з країн Європи.

«На папері» це іноземне підприємство виступало замовником титанової сировини у ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» із Дніпропетровської області. Втім, насправді українську продукцію залізницею відправляли в росію», – сказано в повідомленні.

Така схема діяла до повномасштабного вторгнення рф і приносила організаторам оборудки мільйонні надприбутки у вигляді несплати податків та приховування реальних доходів.

Таким чином протягом 2020-2021 років фігуранти завдали державному бюджету збитків на близько 100 млн грн.

Шелкову повідомили про підозру за статтями про ухилення від сплати податків та зборів, а також легалізація майна, одержаного злочинним шляхом (ст.212, ст.209 КК України).

Зазначимо, у червні СБУ повідомила Шелкову про підозру щодо іншого епізоду незаконної діяльності. Тоді спецслужба встановила, що олігарх приховано постачав українську титанову сировину до росії для потреб ВПК.

Нагадаємо, у лютому цього року Україна націоналізувала заводи та агрохолдинг, які належали російським олігархам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову.

У серпні ЗМІ писали про те, що понад 80 російських олігархів сприяють веденню війни в Україні, зокрема й Шелков.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО