Збитки підприємства Мінагрополітики: підозрюваного заочно заарештували

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту бенефіціара компаній «Шишацький пелетний завод» і «Козельщинський пелетний завод» Ігоря Трушенка, якого НАБУ і САП підозрюють у завданні 9,1 млн грн збитків державному підприємству «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу»

Таке рішення 22 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Обрати підозрюваному (Ігорю Трушенку – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У разі затримання підозрюваного не пізніше ніж через 48 годин з часу його доставки до місця кримінального провадження, слідчий суддя, суд за його участю розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу», – йдеться в рішенні.

Раніше суд продовжив розслідування справи про 9,1 млн грн збитків ЦСЕНСМ. Також Апеляційна палата вдесятеро зменшила заставу підозрюваному організатору цієї справи.

Нагадаємо, 2 березня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру колишнім директорам ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» (ДП «ЦСЕНСМ») та Полтавської філії ДП «ЦСЕНСМ» у зловживанні службовим становищем. Також підозру вручили бенефіціару та директору двох приватних компаній.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, бенефеціару і керівнику приватної компанії додатково інкримінують пособництво за ч. 5 ст. 27 ККУ.

За даними слідства, на початку 2020 року посадовці уклали договори на постачання приватним компаніям зерна майбутнього врожаю. Згодом підозрювані умисно внесли зміни до цих договорів – скасували пункт про вимогу враховувати ринкові ціни на момент поставки. В результаті зерно продали майже за вдвічі меншою за ринкову ціною. Цим держпідприємству заподіяли 9,1 млн грн збитків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО